Κοροναϊός: Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ - «Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση»

Κοροναϊός: Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ - «Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» Facebook Twitter
EPA
0

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας «χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση» καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει γρήγορα δράση, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

«Παρότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, εμείς ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση, όπως το ιστορικό του ταξιδιού ή οι επαφές με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Την ώρα που μιλάμε, είμαστε ακόμη σε μια φάση όπου είναι δυνατόν να περιορίσουμε την επιδημία» αλλά «με ένα παράθυρο ευκαιρίας που αρχίζει να κλείνει», καθώς τα κρούσματα εκτός της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να λυπηθούμε που δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία που μας προσφέρεται», επέμεινε υπογραμμίζοντας τη σημασία να ληφθούν «κατάλληλα» μέτρα. «Το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η επιδημία του κοροναϊού αρχίζει να κλείνει και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να την ελέγξουν».

Όταν ρωτήθηκε εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς».

«Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. «Εάν δράσουμε σωστά, μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σοβαρή κρίση, αλλά εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, τότε θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας». Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θέλησε να διευκρινίσει περισσότερο ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που οι χώρες πρέπει να πάρουν ή να μην πάρουν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κάθε κατάσταση λεπτομερώς.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Κίνα, ο Γκεμπρεγιέσους είπε ότι η διεθνής ομάδα ειδικών υπό τον ΠΟΥ μετέβη στο Πεκίνο, στην Σιτσουάν και στην Γκουανγκντόνγκ, και αύριο θα μεταβεί στην Γουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/Tass

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM