ΗΠΑ: «Όχι» από τη δικαιοσύνη στην επαναφορά των εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο

ΗΠΑ: «Όχι» από τη δικαιοσύνη στην επαναφορά των εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο Facebook Twitter
0

Αμερικανικό εφετείο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να επαναλάβει τις εκτελέσεις καταδικασμένων σε θάνατο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ανακοίνωσε το καλοκαίρι την υιοθέτηση νέου πρωτοκόλλου για τη χρήση θανατηφόρας ένεσης για την εκτέλεση καταδικασμένων και είχε προγραμματίσει πέντε εκτελέσεις μετά τις 9 Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε καμία εκτέλεση από το 2003, αλλά και την οργή όσων αντιτίθενται στην εσχάτη των ποινών. Τέσσερις καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα του νέου πρωτοκόλλου. Στα τέλη Νοεμβρίου δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεσή τους εν αναμονή δικαστικής απόφασης για το θέμα.

Ο Μπαρ είχε κάνει έφεση ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής, όμως το εφετείο της Ουάσιγκτον εκτίμησε τη Δευτέρα ότι το υπουργείο δεν πληροί «τα αυστηρά κριτήρια» για να δικαιωθεί. «Τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει εσπευσμένα στις εκτελέσεις με στόχο να αποφύγει τη νομική και συνταγματική εξέταση του νέου της πρωτοκόλλου», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των καταδικασθέντων, ο Σον Νόλαν.

Πλέον η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του το πράσινο φως για τις εκτελέσεις.  Η Ουάσιγκτον ελπίζει να μπορέσει να προχωρήσει την επόμενη Δευτέρα στην εκτέλεση του Ντάνιελ Λι, ενός υπέρμαχου της υπεροχής της λευκής φυλής ο οποίος καταδικάστηκε το 1999 στην εσχάτη των ποινών για έναν τριπλό φόνο.

Ολοένα και λιγότερες αμερικανικές πολιτείες εφαρμόζουν τη θανατική ποινή. Από τις 25 εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018, οι 13 έγιναν στο Τέξας. Εξάλλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο μόλις τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί τα τελευταία 45 χρόνια.

Όμως ο Τραμπ, που επιθυμεί την επανεκλογή του το 2020, ζητεί τακτικά την επαναφορά την επιβολή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο κυρίως για φόνους αστυνομικών ή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Διεθνή / Η Marina Summers γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που θα παρουσιάσει το Miss Universe Philippines

Η σταρ του Drag Race θα παρουσιάσει την τελετή στέψης του Miss Universe Philippines στις 2 Μαΐου, επιστρέφοντας στη σκηνή όπου το 2024 είχε γίνει η πρώτη drag queen που εμφανίστηκε στον θεσμό.
THE LIFO TEAM
ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: Από τα video games στην πολιτική οργή - Τι αποκαλύπτουν οι αναρτήσεις του δράστη

Οι διαδικτυακές αναρτήσεις του 31χρονου Κόουλ Τόμας Άλεν αποκαλύπτουν μια σταδιακή μετάβαση από περιεχόμενο σχετικό με βιντεοπαιχνίδια σε ακραία πολιτικά μηνύματα μίσους για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM