ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Λαϊκό προσκύνημα για τον Ζακ Σιράκ σήμερα στο Παρίσι - Αύριο η επίσημη τελετή

Λαϊκό προσκύνημα για τον Ζακ Σιράκ σήμερα στο Παρίσι - Αύριο η επίσημη τελετή Facebook Twitter
0

Οι Γάλλοι αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια. O Σιράκ, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του.

Το λαϊκό προσκύνημα οργανώνεται στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι μία ημέρα πριν το εθνικό πένθος και την επίσημη τελετή με την παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων.

Ο θάνατος του Σιράκ σε ηλικία 86 ετών, του «ουμανιστή», λάτρη της καλής ζωής, κυρίαρχης φυσιογνωμίας της γαλλικής δεξιάς, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια, προκάλεσε συγκίνηση στη χώρα της οποίας υπήρξε πρόεδρος για 12 έτη (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995.

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ που θα παραμείνει ανοικτό έως σήμερα το βράδυ, γράφοντας επαινετικά σχόλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, ο προαύλιος χώρος του Μεγάρου των Απομάχων, του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα, θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας). «Μπορούν να έρθουν όλοι όσοι τον αγαπούσαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γαμπρός του Σιράκ, ο Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.

Τριάντα ξένοι ηγέτες στην αυριανή τελετή

Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους και θα τελεστεί λειτουργία στην οποία θα παραστεί ο Μακρόν στις 12.00 (τοπική ώρα) στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.

Πολλές ξένες προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην τελετή. Ήδη περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει την προσέλευσή τους, μεταξύ αυτών ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Στον κατάλογο των ηγετών περιλαμβάνονται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ.

Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM