Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Τα προσφυγόπουλα στα κέντρα φιλοξενίας δεν μπορούν να πάνε σχολείο

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Τα προσφυγόπουλα στα κέντρα φιλοξενίας δεν μπορούν να πάνε σχολείο Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Μόνο τα προσφυγόπουλα που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού είχαν τη δυνατότητα να γραφτούν στο σχολείο και να ξεκινήσουν τη φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΕΣΠ, τα παιδιά που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ) δεν μπορούν ακόμα να μπουν στις σχολικές τάξεις, γιατί για να ξεκινήσουν οι απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) είναι απαραίτητη η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έχει εκδοθεί.


Επίσης, για να μεταφερθούν τα παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας και τα ΚΥΤ στις τάξεις χρειάζεται να προβλεφθεί ο τρόπος μεταφοράς τους, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει. Τέλος, όλα τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν, αλλά αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με το ΕΣΠ, έχει παγώσει στην πράξη.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο, η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής τους, καθώς και ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό θεσμό ένταξης των προσφυγόπουλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ελλάδα / Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: «Την παρέπεμψαν σε ψυχιατρική εξέταση με σκοπό να την απολύσουν»

Ο θείος της 57χρονης Σοφίας Χρηστίδου έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις από την πλευρά των Διευθύνσεων του σχολείου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
THE LIFO TEAM
ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελλάδα / ΟΣΕ: Αναστέλλεται η λειτουργία του Οδοντωτού - Τι ισχύει για όσους έχουν εκδώσει εισιτήρια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν σε τμήματα της τουριστικής διαδρομής έντονα φυσικά φαινόμενα που οδηγούν σε κατολισθήσεις μεγάλων και επικίνδυνων βράχων προς τις σιδηροτροχιές από τη γύρω δασική έκταση του όρους Χελμού
THE LIFO TEAM