Μπόρις Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου χωρίς «αν» και «αλλά»

Μπόρις Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου χωρίς «αν» και «αλλά» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, αν όχι νωρίτερα, «χωρίς "αν" και χωρίς "αλλά"», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου. 

O Μπόρις Τζόνσον, αφού πέρασε την πρώτη του νύχτα στην Ντάουνινγκ Στριτ, προεδρεύει της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου με απόλυτη προτεραιότητα τη επίλυση της κρίσης του Brexit, της ανεπίλυτης εδώ και τρία χρόνια, σε τρεις μήνες. 

Η σφαγή των υπουργών

Ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος της κυβερνητικής ομάδας της Τερέζα Μέι, κάνοντας μία στροφή προς τα δεξιά και διορίζοντας σε θέσεις κλειδιά ακραιφνείς Brexiteer, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ, που αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τον Πρίτι Πατέλ, υπουργό Εσωτερικών και τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Βουλή των Κοινοτήτων.

«Είναι η πιο ωμή εκκαθάριση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας», γράφουν οι Times. «Υπουργική σφαγή», σχολιάζει η Daily Mail. Αυτή η κυβέρνηση είναι «η πιο δεξιά από την δεκαετία του '80», γράφει η Daily Mirror. Ανάμεσα στους διασωθέντες υπουργούς, ο Στιβ Μπάρκλεϊ, ένας ακόμη ευρωσκεπτικιστής, παραμένει στο τιμόνι του Brexit και ο Ματ Χάνκοκ, που παραμένει στο υπουργείο υγείας.

Πιστός στο στιλ του, ο ασυγκράτητος Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε χθες από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ «να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ όρων στις 31 Οκτωβρίου» επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η αποχώρηση αυτή θα γίνει ακόμη και χωρίς συμφωνία. Επιμένει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία «καλύτερη συμφωνία» διαζυγίου, χωρίς το backstop. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από τις θερινές διακοπές που αρχίζουν απόψε και θα παραταθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λιγότερες από 100 ημέρες

Ο Μπόρις Τζόνσον «βάζει τον πήχη υπερβολικά ψηλά», λέει ο Άναντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King's College του Λονδίνου σε άρθρο του στον Guardian και θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς, ωστόσο, πώς μπορεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του». «Και είναι πρακτικά αδύνατον να δει κανείς πώς μπορεί να το κάνει εντός των ισχυουσών προθεσμιών».

«Ο ισχυρισμός ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία απολύτως νέα συμφωνία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ολίγων εβδομάδων ή μηνών δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που περιμένει να δει αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε θέση να βάλει λεπτομέρειες πίσω από τα σλόγκαν του. «Προσβλέπω σε συνάντησή μας για να συζητήσουμε με λεπτομέρειες τη συνεργασία μας», έγραψε λίγο στεγνά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που τον εξέλεξαν με ποσοστό 66%, διχάζει την κοινή γνώμη, αλλά και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για παράδειγμα, που πέρασε στα πίσω έδρανα ως απλώς βουλευτής, έχει υποσχεθεί ότι θα εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το DUP δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία

Το DUP, το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο οποίο στηρίζεται η ισχνή πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης, δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Το δήλωσε σήμερα ένα από τα στελέχη του, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα δεν προτίθεται ωστόσο να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές προσπάθειες για να εμποδισθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε να το αφαιρέσει ως μέσον πίεσης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του DUP , η Αρλίν Φόστερ, κάλεσε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Δουβλίνο να ανανεώσουν τις προσπάθειες για μία «λογική συμφωνία». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε και πάλι χθες το βράδυ πρόωρες εκλογές. Ο Τζον Κέρτις, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde θεωρεί η προκήρυξη εκλογών θα ήταν «ένα τρομερό σφάλμα για τους Τόρις», σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στην Telegraph.

Οι Τόρις πιστώνονται με το 25% των ψήφων σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τονίζει υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι έφεραν στις ευρωεκλογές πρώτο το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM