ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε τα ρατσιστικά σχόλια του Τραμπ

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε τα ρατσιστικά σχόλια του Τραμπ Facebook Twitter
EPA
1

Τα ρατσιστικά σχόλια του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.


Ειδικότερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα το οποίο καταδικάζει τα ρατσιστικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου εναντίον τεσσάρων νέων βουλευτριών των Δημοκρατικών, κατηγορία την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε, πριν ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του Κράτους συνεχίσει τη σφοδρή επίθεσή του εναντίον τους.

Η κάτω Βουλή, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, «καταδικάζει σθεναρά τα ρατσιστικά σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που νομιμοποιούν και επιτείνουν τον φόβο και το μίσος έναντι των νέων Αμερικανών και έναντι των μελών εθνικών μειονοτήτων», τονίζει το κείμενο, το οποίο ψήφισαν και τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι. Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο θυελλώδης μεγιστάνας προέτρεψε την Κυριακή τις τέσσερις βουλεύτριες, τρεις από τις οποίες είναι γεννημένες στις ΗΠΑ, να «επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους, «αποτυχημένα» Κράτη όπου κυριαρχεί «η εγκληματικότητα», κατ' αυτόν, ενώ την επομένη ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας τις πως «μισούν» την Αμερική.

Ο Τραμπ προέτρεψε χθες Τρίτη τους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να μην πέσουν στην «παγίδα» που τους έστησαν, κατά τον ίδιο, οι αντίπαλοί του. Τα σχόλιά του «δεν ήταν ρατσιστικά», επέμεινε, αναφερόμενος στα πυρά του εναντίον των τεσσάρων νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τις Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές (Νέα Υόρκη), Ιλάν Όμαρ (Μινεσότα), Αϊάνα Πρέσλι (Μασαχουσέτη) και Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν).

Πιστός στην πάγια πρακτική του να ρίχνει λάδι στις φωτιές που ανάβει ο ίδιος, ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος επανέλαβε κατόπιν το πιο επίμαχο σχόλιο του: «η χώρα μας είναι ελεύθερη, μεγαλειώδης και ευημερούσα. Αν απεχθάνεστε τη χώρα μας, ή αν δεν είστε ευτυχείς εδώ, μπορείτε να φύγετε!».

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, ο Τραμπ μοιάζει πιο αποφασισμένος παρά ποτέ να ηλεκτρίσει την εκλογική του βάση —λευκή στη συντριπτική της πλειοψηφία— και να κάνει τα πάντα για να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις στις τάξεις των πολιτικών του αντιπάλων. Ο Τραμπ ξέρει πως μπορεί να λογαριάζει πλέον στην υποστήριξη των βαρόνων των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Καθώς μολονότι λιγοστά μέλη του Grand Old Party, ή GOP, κατήγγειλαν τις αναρτήσεις του, τα στελέχη της παράταξής του ήταν πολύ συγκρατημένα στις επικρίσεις τους προς αυτόν που θα είναι —εξαιρουμένου μόνο ενός συγκλονιστικού απροόπτου— ο υποψήφιός της το 2020.

Ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, προτίμησε να εκφράσει μια πολύ γενική θέση: «Έχουμε όλοι μια ευθύνη (...), τα λόγια μας έχουν σημασία», είπε απλά, πριν προσθέσει, ερωτηθείς σχετικά, πως όχι, ο πρόεδρος δεν είναι, στα δικά του μάτια, «ρατσιστής». Για τον Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η πόλη πολεμική δεν είναι παρά «πολιτική».

Οι τέσσερις βουλεύτριες που έγιναν στόχος του Τραμπ αντέδρασαν μαζί το βράδυ της Δευτέρας, δηλώνοντας αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω παρά τις επιθέσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ «δεν ξέρει πλέον πώς να υπερασπιστεί την πολιτική του» κι έτσι αποφάσισε «να μας επιτεθεί επί προσωπικού», έκρινε η Ρασίντα Τλάιμπ, που είδε στα φραστικά πυρά του Ρεπουμπλικάνου τη «συνέχεια» των «ρατσιστικών και ξενοφοβικών» τοποθετήσεών του.

Για τον Τζεφ Μπεκ, πρώην γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα, που έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε σφοδρές συγκρούσεις με τον αμερικανό πρόεδρο, η σιωπή των μελών του GOP δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. «Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους αιρετούς να αντιδρούν σε όλες τις δηλώσεις του προέδρου. Αλλά όταν είναι τόσο ποταπές και προσβλητικές είναι υποχρεωμένοι να τις καταδικάζουν», ανέφερε ο Φλέικ μέσω Twitter.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, στάθηκε επίσης επιτιμητικά στη σιωπή στις τάξεις του κόμματος του προέδρου. «Είναι τρομακτικό να διαπιστώνεται σε ποιο βαθμό, επανειλημμένα, πολλοί από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου απλά αφήνουν να περάσει η καταιγίδα χωρίς να πουν κουβέντα», είπε ο Σούμερ και διερωτήθηκε ποιος να είναι ο λόγος, κάποια «συμφωνία» με τον ένοικο του Λευκού Οίκου ή μήπως η «αμηχανία» τους μπροστά στις δηλώσεις του. Είτε ισχύει το ένα είτε το άλλο, η στάση τους είναι «ασυγχώρητη», πρόσθεσε.

Για τον Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα που συμμετέχει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία «δεν ήταν τόσο ανοιχτά ρατσιστής όσο αυτός ο άνθρωπος». Αλλά και ο Μπέρνι Σάντερς, επίσης διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020, διερωτήθηκε «μπορείτε να φανταστείτε έναν συντηρητικό πρόεδρο όπως ο Τζορτζ Ου. Μπους να κάνει τέτοιες ρατσιστικές δηλώσεις;».

Το συμβολικό ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων του Τραμπ υπερασπίστηκε σθεναρά επίσης η πρόεδρος της κάτω Βουλής, η Νάνσι Πελόσι, παρότι και η ίδια έχει φανεί να δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με πολλές από τις θέσεις των τεσσάρων νέων προοδευτικών βουλευτριών του κόμματός της. Τα σχόλια του προέδρου είναι «ντροπιαστικά», «αηδιαστικά», «ρατσιστικά», είπε η Πελόσι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μελών του GOP για λόγους τάξεως, αφού θεώρησαν ότι το παράκανε και παραβίασε τους κανόνες της διαδικασίας του διαλόγου, που καθυστέρησε για δύο ώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP / Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν το είχα παρατηρήσει μέχρι χθες.Η κάλυψη αναφορικά με τον Τραμπ είναι αποκλειστικά και μόνο είτε για διεθνή είτε για να διαφημιστούν οι αντίπαλοί του.Δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο που να ενημερώνει αν έχει κάνει κάτι καλό για τη χώρα του.Σκιαγραφείται μια εικόνα ενός τρελού που τον ακολουθούν λανθανοντα μέλη της ΚΚΚ...Καμία κουβέντα για ανεργία, χρέος, παραγωγή, ανάπτυξη, βίαιο έγκλημα. Καμία κουβέντα για το ότι Ομπάμα και Χιλαρυ αιματοκύλησαν τον πλανήτη. Ή ότι οι αντίπαλοί του κάνουν αντιπολίτευση σχεδόν επιπέδου ΕΑΑΚ. Με κραυγες και συνθήματα.