Ερντογάν: Σε δέκα μέρες η παράδοση των S - 400

Ερντογάν: Σε δέκα μέρες η παράδοση των S - 400 Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πρώτη παράδοση συστοιχιών του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα γίνει μέσα σε δέκα ημέρες,.

Την πληροφορία μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα μετά την εκτίμηση που έκανε ο Ερντογάν πως η Άγκυρα δεν θα υποστεί κυρώσεις από πλευράς των ΗΠΑ εξαιτίας της συμφωνίας της με τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι η αγορά των S-400 ενδέχεται να πυροδοτήσει την εφαρμογή κυρώσεων αλλά και να οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων αεροσκαφών F-35, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει η Άγκυρα, που θέλει να προσθέσει πάνω από 100 τέτοια μαχητικά στον στόλο της Πολεμικής της Αεροπορίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε το Σάββατο πως ο Αμερικανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα από την Ουάσινγκτον εξαιτίας της αγοράς των S-400.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου είχε διμερείς συνομιλίες με τον Τραμπ, ο Ερντογάν τόνισε ότι πιστεύει πως η διένεξη για τους S-400 θα ξεπεραστεί «χωρίς πρόβλημα» και πρόσθεσε πως ο αμερικανός ομόλογός του συντάχθηκε με την τουρκική θέση όσον αφορά την επίμαχη αγορά.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι το ζήτημα της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην οποία έχουν επιβληθεί τιμωρητικά μέτρα αφού καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, θα επιλυθεί σύντομα.

Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι «εφικτό» η Τουρκία να αντιμετωπίσει «ποτέ» θετικά το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, σύμφωνα με το NTV.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο Μπαχρέιν την οικονομική πτυχή του σχεδίου του, που προβλέπει τη δημιουργία διεθνούς επενδυτικού ταμείου για να τονωθεί η οικονομία των Παλαιστίνιων και άλλων αραβικών κρατών με τη δαπάνη 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια και τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφορών που θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Λωρίδα της Γάζας, με άλλα 5 δισεκ. δολάρια.

Οι Παλαιστίνιοι ωστόσο απέρριψαν a priori το σχέδιο των ΗΠΑ. Ακόμη, ο Ερντογάν ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν εντός Ιουλίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία. Εξάλλου, αναφερόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε πως «κάποιοι» πληρώνουν «πολλά χρήματα» για να θαφτεί το ζήτημα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, ο πρόεδρος της Τουρκίας έκρινε πως ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πρέπει να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία του αρθρογράφου της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post και ότι υπάρχουν ορισμένες διαστάσεις της υπόθεσης που συνεχίζουν ως και σήμερα να αποκρύπτονται.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM