Ο Τραμπ εγκωμίασε τον Χάφταρ - Η συνομιλία που ανακοινώθηκε πέντε μέρες μετά

Ο Τραμπ εγκωμίασε τον Χάφταρ - Η συνομιλία που ανακοινώθηκε πέντε μέρες μετά Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον Χαλίφα Χάφταρ «τις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» του στρατάρχη, οι δυνάμεις του οποίου έχουν εξαπολύσει επίθεση στην πρωτεύουσα Τρίπολη που ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο πρόεδρος «αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης».

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στο κοινό όραμά τους για τη μετάβαση σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα στη Λιβύη.

Δεν είναι σαφές γιατί άργησε πέντε ημέρες ο Λευκός Οίκος να δημοσιοποιήσει το τηλεφώνημα αυτό, που έγινε την Δευτέρα.

Την Πέμπτη, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν επί του παρόντος ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλούσε σε εκεχειρία στη Λιβύη.

Η Ρωσία απορρίπτει το ψήφισμα που πρότεινε η Βρετανία επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν για ποιον λόγο δεν στήριξαν το ψήφισμα.

Στην Τρίπολη ακούγονται και σήμερα βομβαρδισμοί στα νότια προάστια, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Χθες, βλήματα όλμων έπεσαν κοντά σε μια κλινική της πρωτεύουσας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον μίλησε επίσης πρόσφατα με τον Χάφταρ.

Ο Τζαλέλ Χαρσαουί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Κλίνγκενταλ της Χάγης σημείωσε ότι το τηλεφώνημα του Τραμπ ισοδυναμεί με έκφραση στήριξης στις επιχειρήσεις του Χάφταρ και κατά συνέπεια «δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου αυξάνεται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος».

«Ένας λόγος για το τηλεφώνημα του Τραμπ είναι ότι ο στρατός του Χάφταρ αποδείχτηκε λιγότερος ισχυρός απ' όσο ισχυριζόταν ο ίδιος ο στρατάρχης», πρόσθεσε.

Ο Χάφταρ ήταν ένας από τους αξιωματικούς που βοήθησαν τον Μουάμαρ Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969 όμως έπεσε σε δυσμένεια μετά τον πόλεμο με το Τσαντ, τη δεκαετία του 1980.

Είχε αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις του Τσαντ και διασώθηκε από τη CIA, αφού προηγουμένως εργάστηκε με στόχο την ανατροπή του Καντάφι.

Εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου έζησε για περίπου 20 χρόνια και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011, εν μέσω της εξέγερσης για την ανατροπή του Καντάφι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόμβα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM