Κίτρινα Γιλέκα: Πάνω από 60.000 αστυνομικοί στις αυριανές διαδηλώσεις

Κίτρινα Γιλέκα: Πάνω από 60.000 αστυνομικοί στις αυριανές διαδηλώσεις Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για το 23ο Σάββατο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που είπε πως οι «ταραξίες θα είναι εκ νέου στο ραντεβού».

Ο διευθυντής της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλεμάν δήλωσε από την πλευρά του πως τα σχέδια για συγκεντρώσεις των «κίτρινων γιλέκων» κοντά στην Παναγία των Παρισίων είναι «σκέτη πρόκληση».

«Περισσότεροι από 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους: να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Γάλλων και να εγγυηθούν την ελευθερία να διαδηλώνουν χωρίς κίνδυνο», δήλωσε ο Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, «οι ταραξίες έδωσαν εκ νέου ραντεβού σε ορισμένες πόλεις της Γαλλίας, στην Τουλούζη, στο Μονπελιέ, στο Μπορντό και ιδίως στο Παρίσι».

«Ο σκοπός τους είναι σαφής: να αναπαραγάγουν τη 16η Μαρτίου», συνέχισε ο υπουργός αναφερόμενος στην 20ή πράξη των «κίτρινων γιλέκων», στη διάρκεια της οποίας στα Ηλύσια Πεδία σημειώθηκαν καταστροφές και σκηνές χάους, που οδήγησαν στην αποπομπή του διευθυντή της αστυνομίας του Παρισιού.

Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευθεί σε δύο περιοχές: στα Ηλύσια Πεδία αλλά και στην Παναγία των Παρισίων και στα γύρω σημεία μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μέρει τον καθεδρικό ναό.

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν κάθε Σάββατο από τις 17 Νοεμβρίου διεκδικώντας κυρίως την αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Η κινητοποίηση έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλά Σάββατα έχουν αμαυρωθεί από βιαιότητες σε πολλές πόλεις.

Η κυβέρνηση πέρασε έναν αμφιλεγόμενο «νόμο κατά των ταραξιών» τον Μάρτιο και έλαβε δραστικά μέτρα ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να ανακοινώσει τη Δευτέρα μέτρα εξόδου από την κρίση, αλλά το διάγγελμά του αναβλήθηκε επ΄αόριστον λόγω της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM
ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM