Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα παρασυρθούμε από την Τουρκία»

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα παρασυρθούμε από την Τουρκία» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου,, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Σε συνέντευξη του, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως  δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί η κυβέρνηση σε μια δημόσια αντιπαράθεση με την Τουρκία σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, καθώς είναι συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια στρατιωτική λογική στην Ανατολική Μεσόγειο και να καθιερώσει γκρίζες ζώνες.

«Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε σε μια στρατιωτική λογική σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι που θέλει να κάνει η Τουρκία και επιχειρεί να μας παρασύρει σε μια τέτοια λογική. Δεν θα παρασυρθούμε», λέει ο κ. Χριστοδουλίδης στο offsite.com.cy και προσθέτει: 

«Την ίδια όμως στιγμή, τίθεται το εξαιρετικά σημαντικό για μας θέμα της ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε σχέση με τα Ενεργειακά.

Δεν περιμένουμε να γίνουν αυτά με το Μπαρμπαρός που σε τελική ανάλυση είχαν γίνει και στο παρελθόν για να δράσουμε.

Εμείς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε συνεργασία με γειτονικά κράτη, με τις εταιρείες, με χώρες που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή, προβαίνουμε σε ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε την αποτροπή παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερωτώμενος για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον μηχανισμό να αποτρέψει την Τουρκία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Κατεχομένων ο κ. Χριστοδουλίδης απαντά:

«Σίγουρα λειτουργούμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που θέλω να επισημάνω επειδή έγινε και δημόσια κριτική, είναι ότι αν βγαίνουμε καθημερινά και να μιλούμε για το τι κάνουμε, ποιες ενέργειες κάνουμε, με ποιους συνεργαζόμαστε, σε ποιους κάνουμε διαβήματα, στο τέλος θα κάνουμε ζημιά.

Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό πρόσημο, γιατί θα μπαίναμε σε μια λογική δημόσιας συζήτησης - αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία έχει ως στόχο το να δημιουργήσει αμφισβήτηση και γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Εκτός από αυτό όμως, μια τέτοια προσέγγιση από μέρους μας θα επηρέαζε αρνητικά και την αποτελεσματικότητα όλων όσων επιχειρούμε να κτίσουμε στον τομέα αυτό».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM