«Μην μας δωροδοκείτε!»: Οι γιατροί της Ρουμανίας απευθύνουν έκκληση στους ασθενείς

«Μην μας δωροδοκείτε!»: Οι γιατροί της Ρουμανίας απευθύνουν έκκληση στους ασθενείς Facebook Twitter
0

«Οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί, δεν χρειάζεται να μας δωροδοκείτε!», είναι το μήνυμα γιατρών και νοσηλευτών σε αφίσες κατά της διαφθοράς που έχουν γεμίσει τους τοίχους νοσοκομείου στη Ρουμανία. 

Με έκπληξη και περιέργεια αντίκρισαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Σλάτινα, στην επαρχία Ολτ της Ρουμανίας, τις αφίσες σε πόρτες και παράθυρα του κτηρίου, στις οποίες αναγραφόταν ένα μήνυμα που δεν είχαν συναντήσει ποτέ στο παρελθόν, σε κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Οι μισθοί μας έχουν αυξηθεί, δεν χρειάζεται να μας δωροδοκείτε!» αναφέρεται στο μήνυμα που κυριαρχεί στις αφίσες, οι οποίες γέμισαν τους χώρους του νοσοκομείου και προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο προσωπικό, όσο και στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Gazeta de Sud, το Συμβούλιο Διευθυντών του νοσοκομείου της Σλάτινα έλαβε την απόφαση αυτές οι αφίσες να φιλοξενηθούν σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας στους ασθενείς και τους εργαζομένους του νοσηλευτικού ιδρύματος ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται και αμείβεται «"με αξιοπρεπή μισθό και δεν υπάρχει λόγος να τους δωροδοκείτε».

«Αφήνουμε τη δωροδοκία να υποφέρει και σας θεραπεύουμε», επισημαίνεται στο ίδιο μήνυμα που, ήδη, έφερε, πέρα από χαμόγελα στα πρόσωπα των ασθενών και των γιατρών και τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις.

Και αυτό διότι, ορισμένες αφίσες εξαφανίστηκαν από τα σημεία όπου είχαν αναρτηθεί, ωστόσο, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Κάταλιν Ροτέα, τόνισε ότι θα αντικατασταθούν με άλλες που θα έχουν ακριβώς το ίδιο μήνυμα.

Η διαφθορά στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες με τη δωροδοκία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία να είναι - σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στις αρμόδιες αρχές - το μεγαλύτερο «αγκάθι» που πλήττει τον τομέα της Υγείας.

Στις αφίσες κατά της διαφθοράς και υπέρ του δικαιώματος της ισότιμης - ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας - πρόσβασης και περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν αναρτηθεί στο νοσοκομείο της Σλάτινα, αναγράφεται και το ύψος των μισθών που λαμβάνουν ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι, προκειμένου όσοι επιχειρήσουν να δωροδοκήσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να μην το πράξουν.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να εγκαταλείψουν αυτή την κακή συνήθεια και γι' αυτόν τον λόγο πέρα από τις αφίσες, δίνουμε ερωτηματολόγιο σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν ασθενείς και ιατροί/νοσηλευτές, εάν έχουν εντοπίσει τέτοια κρούσματα διαφθοράς», δήλωσε ο Ροτέα.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα διστάσει να λάβει πειθαρχικά μέτρα που θα καταπολεμήσουν το φαινόμενο της δωροδοκίας.

Το 2018, η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA) παρουσίασε μια ανάλυση, η οποία αποκάλυψε ότι πολλοί από τους τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας επηρεάζονται από τη διαφθορά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Διεθνή / «Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις ειδήσεων προκαλούν «κόπωση» στους χρήστες. Τι δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα για τις ειδοποιήσεις στα κινητά και πώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ρισκάρουν να χάσουν το κοινό τους
LIFO NEWSROOM
Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Χάκερ της Χαμάς χρησιμοποίησαν προσωπικές κάμερες ασφαλείας για να παρακολουθούν κινήσεις στρατευμάτων - Πώς τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας έγιναν εργαλείο κατασκοπείας στην καρδιά της σύγκρουσης
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Διεθνή / Βρετανία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Το Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε έντονα τον «βανδαλισμό των περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Αεροπορίας» και δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Διεθνή / Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Η μεγαλύτερη παραβίαση κωδικών στην ιστορία επιβεβαιώθηκε – Πρόκειται για νέο, μη ανακυκλωμένο υλικό από πολλαπλές πηγές, με κωδικούς για Apple, Facebook, Google, GitHub και κυβερνητικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι οραματίζεται την Klarna ως έναν «ψηφιακό χρηματοοικονομικό βοηθό» – Νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και επενδυτικά εργαλεία στα σκαριά
LIFO NEWSROOM
 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM