ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η Ουάσινγκτον αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις κυρώσεις στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις κυρώσεις στο Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ αντέκρουσαν σήμερα τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) στη διαδικασία που ξεκίνησε η Τεχεράνη, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Ιράν δεν στοιχειοθέτησε την ύπαρξη μιας βάσης που να εγγυάται την αρμοδιότητα του δικαστηρίου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον, Τζένιφερ Νιούστεντ, κατά τη δεύτερη ημέρα των ακροαματικών συνεδριάσεων ενώπιον του ΔΔ που εδρεύει στη Χάγη.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, που υπέγραψαν η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις το 2015. Βάσει της συμφωνίας το Ιράν δεσμεύεται να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Η αποχώρηση αυτή είχε αποτέλεσμα την επαναφορά των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι οποίες είχαν αρθεί συνεπεία της διεθνούς συμφωνίας.

Το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων που επανήλθαν σε ισχύ στις 7 Αυγούστου στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα των ακροαματικών συνεδριάσεων που αναμένεται να διαρκέσουν έως την Πέμπτη ενώπιον του ΔΔ, η Ισλαμική Δημοκρατία ζήτησε από το Δικαστήριο την άρση της εφαρμογής των κυρώσεων, καταγγέλλοντας τον «στραγγαλισμό» της οικονομίας της από την Ουάσινγκτον.

Το Ιράν δηλώνει πως οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση» των όρων της αμερικανο-ιρανικής συνθήκης του 1955, που προβλέπει «φιλικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες και ενθαρρύνει τις εμπορικές ανταλλαγές.

Ωστόσο το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

«Η συνθήκη φιλίας διατηρεί το δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και μέτρα» όπως η επιβολή των κυρώσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την «εθνική ασφάλειά» τους, πρόσθεσε η Νιούστεντ, νομική σύμβουλος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ΔΔ αναμένεται να αποφανθεί για το προσωρινό τέλος των κυρώσεων που απαιτεί το Ιράν δύο μήνες μετά την έναρξη των ακροαματικών συνεδριάσεων, αλλά η τελική απόφαση μπορεί να πάρει χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM