Η Ουάσινγκτον αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις κυρώσεις στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις κυρώσεις στο Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ αντέκρουσαν σήμερα τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) στη διαδικασία που ξεκίνησε η Τεχεράνη, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Ιράν δεν στοιχειοθέτησε την ύπαρξη μιας βάσης που να εγγυάται την αρμοδιότητα του δικαστηρίου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον, Τζένιφερ Νιούστεντ, κατά τη δεύτερη ημέρα των ακροαματικών συνεδριάσεων ενώπιον του ΔΔ που εδρεύει στη Χάγη.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, που υπέγραψαν η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις το 2015. Βάσει της συμφωνίας το Ιράν δεσμεύεται να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Η αποχώρηση αυτή είχε αποτέλεσμα την επαναφορά των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι οποίες είχαν αρθεί συνεπεία της διεθνούς συμφωνίας.

Το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων που επανήλθαν σε ισχύ στις 7 Αυγούστου στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα των ακροαματικών συνεδριάσεων που αναμένεται να διαρκέσουν έως την Πέμπτη ενώπιον του ΔΔ, η Ισλαμική Δημοκρατία ζήτησε από το Δικαστήριο την άρση της εφαρμογής των κυρώσεων, καταγγέλλοντας τον «στραγγαλισμό» της οικονομίας της από την Ουάσινγκτον.

Το Ιράν δηλώνει πως οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση» των όρων της αμερικανο-ιρανικής συνθήκης του 1955, που προβλέπει «φιλικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες και ενθαρρύνει τις εμπορικές ανταλλαγές.

Ωστόσο το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.

«Η συνθήκη φιλίας διατηρεί το δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και μέτρα» όπως η επιβολή των κυρώσεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την «εθνική ασφάλειά» τους, πρόσθεσε η Νιούστεντ, νομική σύμβουλος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ΔΔ αναμένεται να αποφανθεί για το προσωρινό τέλος των κυρώσεων που απαιτεί το Ιράν δύο μήνες μετά την έναρξη των ακροαματικών συνεδριάσεων, αλλά η τελική απόφαση μπορεί να πάρει χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM