Bild: Η Μέρκελ μπορεί να έσωσε την κυβέρνησή της, αλλά παραμένει ευάλωτη

Bild: Η Μέρκελ μπορεί να έσωσε την κυβέρνησή της, αλλά παραμένει ευάλωτη Facebook Twitter
EPA/CLEMENS BILAN
0

«Το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο δηλητηριασμένο όσο σε αυτόν», σχολίασε σήμερα η εφημερίδα Bild, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργού της των Εσωτερικών Ζέεχοφερ, ο οποίος ήθελε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να σώσει την κυβέρνησή της αποδεχόμενη να απαρνηθεί τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική, όμως αυτή η ανάπαυλα ενδέχεται να μην διαρκέσει για πολύ.

Η συντηρητική πολιτικός έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια στην εξουσία θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επαναβεβαιώσει το κύρος της και να εδραιώσει τον εύθραυστο συνασπισμό της μεταξύ του κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Αν και η Αντρέα Νάλες, η επικεφαλής του SPD, χαιρέτισε το τέλος της αντιπαράθεσης στο συντηρητικό στρατόπεδο, ένας από τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αζίζ Μποζκούρτ, επέκρινε τους περιορισμούς που προβλέπονται στην κίνηση των προσφύγων, οι οποίοι «ακολουθούν πλήρως το πνεύμα» της άκρας δεξιάς.

Αν το SPD απορρίψει τον συμβιβασμό, όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ να σώσει την κυβέρνηση θα καταλήξουν στο κενό. Σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε πρώτη ανάγνωση η Μέρκελ πέτυχε μια νίκη διασώζοντας την κυβέρνησή της και παραμένοντας στην εξουσία.

Οι επικρίσεις του CSU ήταν και εναντίον της προσωπικά, με πολλά μέσα ενημέρωσης να βλέπουν σε αυτές μια απόπειρα «πραξικοπήματος» από τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.

Όμως στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να κάνει πολλές υποχωρήσεις αποδεχόμενη μεγάλους περιορισμούς στη μετανάστευσης. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε με τον Ζέεχοφερ βάζει τέλος στη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος από το 2015.

Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάρκους Μπλούμε, έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική παροχής ασύλου».

Πλέον οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία και έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, η πλειονότητα των υποθέσεων δηλαδή, θα τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία αναμένοντας να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, στέλεχος του Die Linke, έκανε λόγο για «κέντρα μαζικών κρατήσεων». Ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να απορρίψουν την πρόταση. Και αυτοί φαίνεται να διστάζουν να υιοθετήσουν τις προτάσεις.

Επί της αρχής οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με αυτές. Όμως αν η Γερμανία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες, προβλέπεται να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Αυστρία.

Μένει να φανεί τι σκέφτονται για όλα αυτά Βιένη και Ρώμη.

Όμως η αυστριακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν οι συντηρητικοί και η ακροδεξιά, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.

«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι μπορεί απλώς να επαναπροωθεί ανθρώπους στην Αυστρία, αψηφώντας για το διεθνές δίκαιο, θα εξηγήσουμε στους Γερμανού ότι δεν θα τους δεχθούμε», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM