Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ποιες χώρες παραμένουν και ποιες «φεύγουν»

Αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Ποιες χώρες παραμένουν και ποιες «φεύγουν» Facebook Twitter
0

Από το 2019 η Γερμανία θα κατέχει θέση στο πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οπότε για τα επόμενα δυο χρόνια θα έχει έδρα εκεί. 

Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η Γερμανία έλαβε 184 σε σύνολο 193 ψήφων. Συνολικά, άλλαξαν πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και εξελέγησαν επίσης το Βέλγιο, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Δομινικανή Δημοκρατία. Οι πέντε αυτές χώρες αντικατέστησαν τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αιθιοπία, τη Βολιβία και το Καζακστάν που θα αποσυρθούν στο τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχουν πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα μέλη. Τα μόνιμα μέλη είναι αυτά που έχουν το δικαίωμα του βέτο: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα. Τα μη μόνιμα αλλάζουν κάθε δύο χρόνια. Η Γερμανία είναι τώρα μέλος του ΣΑ για πέμπτη φορά.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Γερμανίας. Μετά την ψηφοφορία είπε ότι η Γερμανία έχει τώρα «ένα μεγάλο καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει».

Τα επόμενα χρόνια, η Γερμανία σκοπεύει να εργαστεί πρωτίστως για την πρόληψη κρίσεων. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο», δήλωσε ο Γερμανός Πρέσβης του ΟΗΕ, κ. Κρίστοφ Χόισγκεν. «Πρέπει να αγωνιστεί για την πρόληψη των κρίσεων». Στα Ηνωμένα Έθνη γενικά, αυτή η προσέγγιση είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην ημερήσια διάταξη της Γερμανίας, γράφει η εφημερίδα Die Zeit. «Εμείς δεν θα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε πράγματα , αλλά θέλουμε ένα σαφές όραμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Χόισγκεν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γερμανία στα Ηνωμένα Έθνη από το περασμένο έτος και στο παρελθόν ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM
Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM