Με νέα επέμβαση στο βόρειο Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν

Με νέα επέμβαση στο βόρειο Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πως μπορεί να διατάξει νέα επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, «ανά πάσα στιγμή». 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα πλήξουν τα στρατόπεδα των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στα βουνά του βόρειου Ιράκ, στο Καντίλ, στο Σίντζαρ και στο Μαχμούρ, εάν η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση δεν εκκαθαρίσει τις περιοχές αυτές. 

Τόνισε χαρακτηριστικά πως ο τουρκικός στρατός ενδέχεται να πλήξει το Καντίλ «ανά πάσα στιγμή ένα βράδυ».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο βόρειο Ιράκ, εναντίον μελών της εκτός νόμου αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Η οργάνωση, η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984, διαθέτει βάσεις στο Καντίλ.

Η Άγκυρα έχει επίσης απειλήσει να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Σίντζαρ.

Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επιβλήθηκε στην Τουρκία μερικές ημέρες μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, την 20ή Ιουλίου του 2016.

Είπε ότι η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε» να αρθεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Σημείωσε πως το θέμα θα «συζητηθεί λεπτομερώς» αφού διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα.

Μέχρι χθες, ο Ερντογάν επέμενε ότι τα μέτρα εξαίρεσης δεν θα αρθούν έως ότου να εξαλειφθεί τελείως η «τρομοκρατική» απειλή στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων, θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Γεννημένος στην Ουγκάντα, μεγαλωμένος στο Άπερ Ιστ Σάιντ και σε πανάκριβα σχολεία, στα 33 του, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Διεθνή / Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Ο 94χρονος δισεκατομμυριούχος παραχώρησε περίπου 12,36 εκατομμύρια μετοχές Class B της Berkshire, ανεβάζοντας τη συνολική του συνεισφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια
LIFO NEWSROOM
Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί στους δρόμους για να σταματήσουν το έργο επέκτασης του αεροδρομίου

Διεθνή / Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί κατά του μαζικού τουρισμού σε νέα διαδήλωση

Υποστήριξαν ότι η Βαρκελώνη είναι «ο πιο κορεσμένος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και η επέκταση του αεροδρομίου El Prat θα μπορούσε να καταδικάσει το μέλλον της Καταλονίας
LIFO NEWSROOM
Ο Έρικ Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Διεθνή / Μετά τον Ντόναλντ, ο Έρικ Τραμπ: «Δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Ο 41χρονος μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί μακριά από την ενεργό πολιτική, ωστόσο δηλώνει πως αν αποφάσιζε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, «θα ήταν μια εύκολη επιλογή»
LIFO NEWSROOM