Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Συρία - Επτά άμαχοι νεκροί

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Συρία - Επτά άμαχοι νεκροί Facebook Twitter
EPA
0

Τουλάχιστον 7 άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Συρία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοχοθέτησαν μια κοινότητα στην Ιντλίμπ, την επαρχία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα κυβερνητικά στρατεύματα διεξάγουν εδώ και πάνω από μία εβδομάδα μια επιχείρηση στην περιφέρεια της επαρχίας Ιντλίμπ, της μοναδικής που παραμένει ολόκληρη πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι επιδρομές στοχοθέτησαν την κοινότητα Χαν Σουμπούλ, στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροσκάφη άφησαν πίσω τους «τουλάχιστον 7 νεκρούς, πέντε παιδιά και δύο γυναίκες», διευκρίνισε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

«Δεν γνωρίζουμε εάν επρόκειτο για αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος ή της Ρωσίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στην Ιντλίμπ κυριαρχεί η τζιχαντιστική συμμαχία Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία η ισχυρότερη συνιστώσα είναι ο μέχρι πρότινος βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ στην επαρχία είναι παρούσες κι άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Εδώ και μέρες, οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ και στο βορειοανατολικό τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων ακολούθησε δύο μήνες σποραδικών εχθροπραξιών που εκτόπισαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Πάνω από 60.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη νότια Ιντλίμπ και στη βορειοανατολική Χάμα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι καταυλισμοί υποδοχής των εκτοπισμένων έχουν «πλημμυρίσει» από κόσμο, συμπλήρωσε το OCHA: «νέοι καταυλισμοί στήθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία αλλά δεν επαρκούν», σημείωσε η υπηρεσία αυτή των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε πως ορισμένοι αναγκάζονται να μένουν «έξω».

Μάχες σε εξέλιξη

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν την Τρίτη, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου: μια στήλη λευκού καπνού υψωνόταν στον ουρανό έπειτα από ένα αεροπορικό πλήγμα των δυνάμεων του καθεστώτος κοντά στην κοινότητα Αλ Ταμάνα, καθώς αντάρτες έβαλλαν με πυροβολικό εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων.

«Ο σκοπός (της επιχείρησης) του καθεστώτος είναι να φθάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντούχουρ. Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθεί να ανακαταλάβει όλη την επαρχία της Ιντλίμπ», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διοικητές των τζιχαντιστών της Ταχρίρ αλ Σαμ, ο Αμπού Ισλάμ.

Οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα κι έχουν διαφορές, αλλά πάντως έχουν συμμαχήσει στις εχθροπραξίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος.

Μονάδες του συριακού στρατού ανακατέλαβαν έξι χωριά στη Χάμα, μετέδωσε εξάλλου το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM