Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου: Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σ' αυτή τη Γη

Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου: Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σ' αυτή τη Γη Facebook Twitter
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα δώσει σήμερα την παραδοσιακή ευλογία «Urbi et orbi», την επομένη της χριστουγεννιάτικης ομιλίας του κατά την οποία κάλεσε τους 1,3 δισεκατομμύριο Καθολικούς του πλανήτη να είναι φιλόξενοι και να μην αδιαφορούν για το δράμα των μεταναστών, οι οποίοι συχνά «εκδιώκονται από τη γη τους» από ηγέτες έτοιμους να δουν να «χύνεται αίμα αθώων».

Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, εγγονός Ιταλών μεταναστών, έχει περιλάβει το θέμα των προσφύγων στις προτεραιότητες του ποντιφικάτου του που άρχισε πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σε αυτή τη Γη», δήλωσε στην παραδοσιακή ομιλία του την παραμονή των Χριστουγέννων, η οποία προηγείται του χριστουγεννιάτικου μηνύματος «Urbi et orbi» («στην πόλη και στον κόσμο»), πέμπτου κατά σειρά, που θα απευθύνει σήμερα, σε έναν τόνο πιο πολιτικό.

Άλλο δυνατό πνευματικό σημείο της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν η λειτουργία τα μεσάνυχτα στη Βηθλεέμ, εκεί όπου ο Ιησούς γεννήθηκε σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη, και όπου οι εντάσεις δεν σταματούν.

Ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, που χοροστάτησε της λειτουργίας, κάλεσε τους χριστιανούς, που «ανησυχούν και ίσως είναι κατατρομαγμένοι από τη μείωση του αριθμού τους», να επιδείξουν θάρρος, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή.

Επίσης κατήγγειλε τους πολέμους που διεξάγει «κάθε Ηρώδης σήμερα για να γίνει μεγαλύτερος, για να καταλάβει περισσότερο χώρο», αναφέροντας το όνομα του βασιλιά της Ιουδαίας από το 37 π.Χ. μέχρι το έτος της γέννησης του Ιησού Χριστού.

Στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη σήμερα, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα δεν μπόρεσε να μην τονίσει κατά την προγραμματισμένη ομιλία του τη μονομερή απόφαση που έλαβε στις 6 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα Ισραήλ.

Οι παραδοσιακές εκκλησίες έχουν ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία τους. Ωστόσο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή επέμεινε: «Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη της ειρήνης, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν κάποιος αποκλειστεί», δήλωσε βασιζόμενος στην αρχή σύμφωνα με την οποία η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι μια πόλη για δύο λαούς και τρεις θρησκείες.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα μας», και αν η μητέρα χάσει ένα από τα παιδιά της, «δεν μπορεί να βρει την ειρήνη, συνεπώς ας προσευχηθούμε για την Ιερουσαλήμ», τόνισε στην ομιλία του, παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η απόφαση του Τραμπ έχει προκαλέσει σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και επισκίασε τη γιορτή των Χριστουγέννων για τους παλαιστίνιους χριστιανούς.

Στην Πλατεία της Φάτνης, η ατμόσφαιρα ήταν μελαγχολική, παρά τα κάλαντα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και ξένοι τουρίστες αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους που φυσούσαν κοντά στο Ναό της Γεννήσεως --που είναι χτισμένος στη θέση όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία γέννησε τον Ιησού-- για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των προσκόπων. Το βράδυ, οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και πολύ καιρό, έκαναν κάθε άλλο παρά γιορτινό το κλίμα.

«Είναι λυπηρό», «οι άνθρωποι βγαίνουν ελάχιστα» από τα σπίτια τους, δήλωσε στο AFP o Ναχίλ Μπανούρα, παλαιστίνιος χριστιανός από το Μπέιτ Σαχούρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM