Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι στους δρόμους κατά της κυβέρνησης

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι στους δρόμους κατά της κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι διαδήλωσαν την Κυριακή κατά της κυβέρνησης της χώρας, την οποία πολλοί κατηγορούν ότι θέλει να αποδυναμώσει τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Ένα πλήθος περίπου 30.000 διαδηλωτών αψήφησε το κρύο και κατέκλυσε τους δρόμους του Βουκουρεστίου, μετέδωσαν ρουμανικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα σε τουλάχιστον 20.000 ανήλθε ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις σε 70 πόλεις της χώρας.

«Κλέφτες, κλέφτες!» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Περίπου 40 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις, που απηύθυναν το κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις, κατήγγειλαν σε μια κοινή ανακοίνωση ότι μια «πολιτική μαφία πήρε υπό τον έλεγχό της τη Ρουμανία».

Οι υπογράφοντες αξιώνουν την απόσυρση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τα οποία, όπως διατείνονται, θα μειώσουν τις εξουσίες της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε πρόσφατα την κυβέρνηση ότι «απειλεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» μέσω των τριών νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο και βρίσκονται υπό συζήτηση.

Αυτά τα νομοσχέδια στάθηκαν αφορμή για ένα νέο κύμα διαμαρτυριών σε βάρος των Σοσιαλδημοκρατών, των μεγάλων νικητών των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2016.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση αντίκεινται στις προόδους που έχουν καταγραφθεί στη μάχη κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία.

«Καταρτίζονται νόμοι που αντίκεινται στα συμφέροντα της Ρουμανίας, απλά για να σώσουν ορισμένους που βρίσκονται στο στόχαστρο ερευνών. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι τρομερό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας συνταξιούχος, ο Ίον Νίκα, που διαδήλωσε στο Βουκουρέστι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM