Χιλιάδες χαρουπόδεντρα φυτεύονται στην Κύπρο - Το πολύτιμο χαρούπι και η αναβίωση της παράδοσης του «μαύρου χρυσού»

Χιλιάδες χαρουπόδεντρα φυτεύονται στην Κύπρο - Το πολύτιμο χαρούπι και η αναβίωση της παράδοσης του «μαύρου χρυσού» Facebook Twitter
1

Σχεδόν 6.000 χαρουπόδεντρα φυτεύτηκαν σήμερα, Κυριακή στην περιοχή Ορείτες, στην επαρχία της Πάφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Κύπρος για να αναβιώσει την παράδοση της παραγωγής του αποκαλούμενου «Μαύρου Χρυσού».

«Σχεδιάζουμε να φυτέψουμε περίπου 40.000 χαρουπόδεντρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με γνωστή εταιρία οινοβιομηχανίας και το Γενικό Χημείο του Κράτους ετοιμάζει την παρασκευή τριών νέων ποτών από χαρούπι, στο πλαίσιο του έργου «Μαύρος Χρυσός».

Σε τρία με τέσσερα χρόνια αυτά τα δέντρα θα είναι σε θέση να παράγουν ετησίως 10.000 τόνους χαρουπιού, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία σιροπιού, ενός γλυκαντικού παράγοντα ή στην κτηνοτροφία.

Η ποσότητα αυτή αναπαριστά περίπου το 1/5 του χαρουπιού που παρήγαγε το νησί στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Περί τα 1900 εξάγαμε 50.000 τόνους το χρόνο» ανέφερε ο Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι το χαρούπι θεωρούνταν την εποχή εκείνη ως ο «μαύρος χρυσός της Κύπρου».

Το κυπριακό χαρούπι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη, τη Βρετανία μέχρι και τον Καναδά. Τα έσοδα που έβγαιναν από την παραγωγή του βοήθησαν πολλές οικογένειες της υπαίθρου να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τελικώς, όμως, τα χαρουπόδεντρα εγκαταλείφθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε καθώς οι νέες γενιές άρχισαν να μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, πέρα από την παραγωγή των τριών αυτών ποτών, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου με τοπικές και διεθνείς εταιρείες, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από χαρούπι.

«Οι καρποί από το χαρούπι θα αξιοποιούνται κυρίως για σκοπούς έρευνας, για παραγωγή νέων και μεταποίηση υφιστάμενων προϊόντων από χαρούπι κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακευτική βιομηχανία αλλά και για ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την καλλιέργεια του χαρουπιού», ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

Στο πρόγραμμα δεντροφύτευσης συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές. «Είναι μία σπουδαία ευκαιρία να αναβιώσει η παράδοση, να επιστρέψουν τα χαρουπόδεντρα στην Κύπρο και να τονωθεί το περιβάλλον» δήλωσε με τη σειρά της η Ευδοκία Κωνσταντίνου, μία από τις εθελόντριες.

Με πληροφορίες από AFP και sigmalive

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Η χαρουπιά είναι το πιο ηχοαπορροφητικό δέντρο και είναι αειθαλής ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και στην έλλειψη νερού.Καθίσταται δηλαδή ιδανικό δέντρο για αστικό πράσινο.Καλοί οι βραχυχίτωνες και οι ακακίες Κωνσταντινουπόλεως αλλά μήπως να ξανασκεφτόμασταν και τις χαρουπιές;