Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Μπορεί αυτό το σάντουιτς να είναι αμερικανικό, αλλά στην ποιότητα πιο πολύ φλερτάρει με τη φινέτσα του roast beef ανάμεσα σε ψωμί ή, αλλιώς, το σάντουιτς του Earl of Sandwitch.
2

Τη νέα εποχή της παντοδυναμίας του street food το γρήγορο φαγητό δεν είναι πια ο μονόδρομος της εθνικής τυρόπιτας, που τα τελευταία χρόνια έχασε κι αυτή την μπάλα με τις πλαστικοποιημένες, κατεψυγμένες σφολιάτες. Τώρα ο δρόμος ανταγωνίζεται την γκουρμέ κουζίνα, με το κεφάλι ψηλά και χωρίς να φοβάται τα sous-vide και τους αφρούς της.

Στα μερικά βήματα που ορίζουν τη ζωή σου στην πόλη υπάρχει κάτι εξαιρετικό που τυλίγεται σε ένα χαρτί, υπάρχει μια ποιότητα που μπορεί και να λείπει από ένα οργανωμένο, «καλό» εστιατόριο. Η ταχύτητα δεν κάνει πια ρίμα με την trash ευκολία. Στη street νοστιμιά πλέον ισχύει το «όποιος βιάζεται δεν σκοντάφτει», απαραίτητα.

Big Mouth: Όσα δεν χωράνε σε ένα στόμα

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Οι αδελφοί Ισταυρίογλου, με καταγωγή από την Πόλη, εννοείται πως ήξεραν να μαγειρεύουν.

Δύο αδέλφια που βρίσκουν τη γλώσσα του σάντουιτς σε ένα τραγούδι των Smiths, «Bigmouth strikes again», ασχέτως του ότι Μοrrissey είναι βίγκαν. Εμένα πάλι μου φέρνει στον νου την Κοκκινοσκουφίτσα − «γιατί, γιαγιά, έχεις τόσο μεγάλο στόμα;» είπε ο λύκος, ο οποίος, όμως, με τίποτα δεν θα κατάφερνε ένα Chicken Deli με μια δαγκωνιά. Τα σάντουιτς του Νίκου και του Κώστα Ισταυρίογλου δεν είναι από κείνα που τα διαλέγεις έτοιμα, με το δάχτυλο σε μια προθήκη, «ένα ζαμπόν τυρί».

Έντεκα μόνο τον-γκουρμέ-αριθμό, θέλουν το μαγείρεμα και την ώρα τους. Οπότε κι εσύ θα πάρεις μια μπίρα από το ψυγείο και θα βολευτείς στα ψηλά σκαμπό της στοάς. Θα χαζέψεις τις αφίσες. Θα ανακαλύψεις γνωστούς και πόσο τελικά κεντρικότατη περατζάδα είναι η Πραξιτέλους. Θα χαζολογήσεις λίγο και με την περήφανη μαμά που θα σου παινέψει τα βλαστάρια της άμα είναι εκεί κι έχει έρθει να δώσει ένα χεράκι.

Μη σε πιάσει ανυπομονησία, θυμήσου ότι ήδη έχεις φάει αρκετό χρόνο μέχρι να αποφασίσεις ποιο από τα έντεκα, με πολλές ενδόμυχες υποσχέσεις να επιστρέψεις ταχύτατα και για τα υπόλοιπα δέκα. Το πολυώροφο θέλει τον χρόνο του να χτιστεί.

Οι αδελφοί Ισταυρίογλου, με καταγωγή από την Πόλη, εννοείται πως ήξεραν να μαγειρεύουν. Από μακαρονάδες βολεύτηκαν. Από πίτσες, βρήκαν την καλή. Αυτό που τους έλειπε από τις νοστιμιές της πόλης ήταν το σάντουιτς. Και είπαν να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Δικό μου υπεραγαπημένο το ιταλικό με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια.

Εγώ θα σταθώ στο ψωμί. Της Πνύκας ή, αλλιώς, ό,τι καλύτερο. Άσχετα από το αν τα παιδιά το ψωμί το θεωρούν απλώς αξεσουάρ ενός σάντουιτς και το φρυγανίζουν πριν χτίσουν μια πολυκατοικία ανάμεσα στις φέτες του. Αλλαντικά από τον Αραπιάν και τον Ζαρκαδιάν − ναι, έχει pastourmaly με παστουρμά και αυγό. Και μαγικό chicken, όπου το κοτόπουλο ξεροψήνεται αγκαλιά με το μπέικον, μετά μπαίνει σε βινεγκρέτ, πάνω του λιώνει η γραβιέρα −έχουν και κάποια ξεχωριστά τυριά από το Καρπενήσι− και όλα αυτά μαζί με μαρούλι χτίζονται σε στρώσεις άψογα αρχιτεκτονικά δομημένες, μέσα στο λεπτό, φρυγανισμένο ψωμάκι.

Αμερικανική σχολή του σάντουιτς, BLT με τραγανό μπέικον, αβοκάντο και μια ελαφριά σπιτική σος με τοσοδούλι λιγάκι σκόρδο. Στο Tuna Luna, ο τόνος παντρεύεται με μαρούλι, πίκλες και τυρί. Που του πάει τελικά, το ξέρει ο Κώστας που το έφτιαχνε σπίτι του από 15 χρονών. Το ίδιο και ο καπνιστός σολομός, επιμένει, στο Pink Fish.

Δικό μου υπεραγαπημένο το ιταλικό με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια. Σε κάθε μπουκιά ακούω πάντα πιστολίδι, βλέπω αυτοκίνητα και γκάνγκστερ να κυνηγιούνται στη Little Italy. Ιταλική σάλτσα, κεφτές της μαμάς, ντιζονέζ, πίκλες, τυρί και κρεμμύδι. Αν είσαι γυναίκα, το μισό θα το πάρεις σε πακετάκι για το βράδυ, που τα παιδιά κλείνουν (στις 11). Ολόκληρο δεν το καταφέρνεις.

Στα προσεχώς, ελπίζω κάποτε να φτάσω και στο γλυκό: με χαλβά και σοκολάτα υγείας λιωμένη ή με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Όσο κι αν φας, δεν θα βαρύνεις.

Μπορεί αυτό το σάντουιτς να είναι αμερικανικό, αλλά στην ποιότητα πιο πολύ φλερτάρει με τη φινέτσα του roast beef ανάμεσα σε ψωμί ή, αλλιώς, το σάντουιτς του Earl of Sandwich, του κόμη Montagu που έδωσε το όνομά του σε όποια πανδαισία χωρά ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες φέτες ψωμί.

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, 210 3250449

Το αυθεντικό πεϊνιρλί της Ιωνίας

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Ε, ναι, αυτό είναι το πεϊνιρλί, που σημαίνει «με τυρί» εκ του peynir, έτσι όπως το φτιάχνει στα ειδικά μαγαζιά που το αφορούν η Τουρκία, μ' αυτήν τη μαστιχωτή, τραγανή και αφράτη συνάμα ζύμη. Φωτο: Manteau Stam

Χρόνια πολλά περνούσα από μπροστά του, διάβαζα την ταμπέλα, νύχτα πάντα, το έβρισκα κλειστό. Στο μυαλό μου καταχωρίστηκε σαν κάποια παλιά δόξα που από καιρό έχει κατεβάσει τα ρολά της.

Μέχρι που μια άχαρη επίσκεψη στα ΚΕΠ της γειτονιάς με έφερε πρωινό στην πόρτα του. Κόσμος πολύς, ουρές, ταράχτηκα, κάτι κακό, είπα, γίνεται. Όμως εκείνη η λιγωτική μυρωδιά από λιωμένο βούτυρο γάλακτος ήταν μια διαβεβαίωση πως εδώ μόνο κάτι πολύ νόστιμο μπορεί να σημαίνει. Μια ευωδιά σαν να διακτινίστηκα στην Πόλη, σχεδόν ένιωθα την αύρα του Βοσπόρου να χαϊδεύει το μέτωπό μου.

Την ώρα του «περίμενε», χάζεψα εκστασιασμένη το λαστιχωτό ζυμάρι να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια μου, τους ξυλόφουρνους, τον πυρετό των παιδιών με τα φτυάρια που ξεφούρνιζαν πανδαισίες, τα γλυκά σαν Μαντόνες ευγενέστατα κορίτσια με τα καπελάκια και ύστερα είδα μπροστά μου το πεϊνιρλί μου, να τσιτσιρίζει το λιωμένο τυράκι του, και κάποιος να με ρωτά αν θέλω να το αλείψει με έξτρα φρέσκο βούτυρο.

Ε, ναι, αυτό είναι το πεϊνιρλί, που σημαίνει «με τυρί» εκ του peynir, έτσι όπως το φτιάχνει στα ειδικά μαγαζιά που το αφορούν η Τουρκία, μ' αυτήν τη μαστιχωτή, τραγανή και αφράτη συνάμα ζύμη, την ίδια που φτιάχνει και τη ναπολιτάνικη πίτσα, με τις μεγάλες εσωτερικές φουσκάλες, που σημαίνει ότι «ανέβηκε» και φούσκωσε ολόσωστα και θεϊκά ή μάλλον μπέικα.

Η Ελένη Ψυχούλη επιλέγει δύο αγαπημένα της «γρήγορα» που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Χάζεψα εκστασιασμένη το λαστιχωτό ζυμάρι να ζυμώνεται μπροστά στα μάτια μου, τους ξυλόφουρνους, τον πυρετό των παιδιών με τα φτυάρια που ξεφούρνιζαν πανδαισίες Φωτο: Manteau Stam

Όπως το διδάχτηκε από τα πεθερικά του, στην πατρίδα του την Ιωνία, ο γλυκύτατος κύριος Σπύρος που έχει μεγαλώσει μέσα στα ζυμάρια. Όταν άνοιξε το 2002 και έστησε τους φούρνους του, οι γείτονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι δουλειά έχουν τα ξύλα ελιάς έξω από ένα φαστφουντάδικο, που αλλιώς το είχαν στο μυαλό τους. Όχι με τα αγνά υλικά, πάντως, του κυρίου Σπύρου, ούτε με το χειροποίητο ζυμάρι. Διαπραγμάτευση δεν γίνεται, το καλό μπορεί να φτιαχτεί μόνο σε περιορισμένη ποσότητα. Βαριά 2 το μεσημέρι, μόλις ξεπουλήσει, κλείνει.

Ως τότε, έχεις την ευκαιρία να νοστιμευτείς όλες τις εκδοχές της θεϊκής ζύμης του. Να την πάρεις σκέτη, απλή ή ολικής σαν ψωμάκι (καλόγερος) για το σπίτι. Να την πάρεις σε έτοιμο σκαφάκι και να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό πεϊνιρλί. Να τη δοκιμάσεις σε πίτσα ή σε «ξυλοπεταχτή» λαδόπιτα με ρίγανη −πολύ Νοτιοϊταλίδα!−, σε τυρόπιτα, σε σπανακόπιτα πουγκάκι, γεμάτη φρέσκα, ανοιξιάτικα αρώματα, σε λιόψωμο γεμιστό με ντομάτα και ψητή μελιτζάνα, σε ελληνικό χοτ-ντογκ με χωριάτικο λουκάνικο.

Αν είσαι πρωτάρης, θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις από το διά ταύτα του real thing, ένα αυθεντικό πεϊνιρλί με πολλές επιλογές: λαχανικά, κιμά, πιπεριά, κασέρι ή παστουρμά.

Πεϊνιρλί Ιωνίας, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, 210 6462854

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια