3 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι»

3 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Κάθε φορά, χορταίνω με το μισό. Το υπόλοιπο to be continued, σε πακετάκι για το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Νηφάλιος και στο φως της μέρας μπορεί να μην επέλεγες ποτέ την «παντόφλα» της τυχαίας καντίνας, όπου θα σε οδηγήσει η σαβουρολάτρης πείνα του αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό το κάτι στα όρθια και στα γρήγορα που θα σου κόψει μια μικρή πείνα μπορεί να καταλήξει μια βόμβα μεγατόνων για την οποία θα μετανοήσεις πικρά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που μόλις έχεις χτίσει το τέλειο κορμί ή απλώς σε περιμένει ένα απόγευμα στη δουλειά.

Το Σύνταγμα και τα πέριξ του, σε ό,τι αφορά το τσιμπολόγημα, είναι κάτι σαν τις Συμπληγάδες, τις Σειρήνες ή το Ζαχαρόσπιτο του Χανς και της Γκρέτελ: το υγιεινό πλάι στο trash, το ποιοτικό πλάι στο σκουπίδι, το ελαφρύ πλάι στο υπέρβαρο, το έθνικ πλάι στο ελληνικό, το καλό χεράκι-χεράκι με το κακό. Όλα μαζί να σου κλείνουν το μάτι κι εσύ να πρέπει να διαλέξεις το νόστιμο μαζί και το σωστό, τώρα μάλιστα που έφερες πίσω μαζί σου από τις διακοπές όλες τις ενοχές για τα τσίπουρα, τα καλαμαράκια και τα κατσικάκια που συνθέτουν τον ονειρεμένο πίνακα της καλοπέρασης.

Κι όμως, υπάρχει φως στο τούνελ μαζί και Θεός της ανάλαφρης νοστιμιάς!

Poke,το σασίμι του Χαβανέζου ψαρά

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πίσω από το μια σταλιά μαγαζάκι στη νέα πιάτσα της Πετράκη, τρία γλυκύτατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας –εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή– και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε ως φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 Urban Garden, φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής για-ένα-φαγητό-του-παγκόσμιου-δρόμου. Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Το καθένα σε δύο διαφορετικές εκδοχές-σάλτσες με άρωμα από τους Τροπικούς: μάνγκο, ανανάς, αβοκάντο, δυόσμος, κόλιανδρο, μαυροσούσαμο, σόγια, τραγανό τηγανητό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πορτοκάλι, wasabi, σόγια, νόρι, φύτρες φασολιών, κάσιους, μαγιονέζα τσίλι. Αν θέλεις, μπορείς να συνθέσεις τον δικό σου συνδυασμό με τα υλικά που προτιμάς. Το όλον σερβιρισμένο πάνω σε άψογα βρασμένο κολλώδες ρύζι για σούσι και σε δύο συσκευασίες, για μικρές και μεγάλες πείνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις μόνο στο ένα. Το φαγητό του δρόμου στη συσκευασία με τις λιγότερες ενοχές και τα πιο σέξι, μεθυστικά αρώματα. Μahalo, αγόρια (ευχαριστώ, πάει να πει)!

Poke, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653

Τα άπαντα της μαμάς Feyrouz

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα.

Η Φερούζ είναι μια υπέροχη μαμά με καταγωγή από την Αντιόχεια, σύζυγο από την Πόλη και γιο τον Ανδρέα, που την έπεισε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα, ζυμώνοντας τις παλιές συνταγές της οικογένειας. Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα αλλά το γευστικό ποίημα μιας σύγχρονης μάνας με ανησυχίες, που χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής και αφαιρεί όλα τα λιπαρά της παράδοσης από το καροτένιο γλυκό τζεζεριέ για να κάνει το πιο σούπερ-φουντ αριστούργημα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Ζαατάρ πίτα με ξηρούς καρπούς και μείγμα μπαχαρικών, πεϊνιρλί με παστουρμά Μιράν, λαχματζούν με μπαμπαγκανούς, χούμους και ταμπουλέ, αλάδωτα, λεπτεπίλεπτα και φινετσάτα, η Ανατολή χειροποίητη και σε ολόφρεσκη συσκευασία. Ιδανική επιλογή ένα ποτηράκι με την πιο θεϊκή σούπα του πλανήτη, μαχλούτα με γλυκά μπαχαρικά και κόκκινες φακές και η άλλη με παντζάρι και ξινόμηλο, ή ένα κοτόπουλο Βοσπόρου με ρυζάκι και μια ιδέα κάρι.

Feyrouz, Καρόρη 36 & Αιόλου, 210 0318060

Σνακ με vegan συνείδηση

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γωνιακά και αμφιθεατρικά τοποθετημένο στην περατζάδα με τα υφασματάδικα, εκεί όπου ακόμη βρίσκουμε κοτόν περλέ και εταμίν εμείς οι τελευταίες φανατικές της σταυροβελονιάς, κάπου ανάμεσα στο ξύλο και στο λευκό της ευρωπαϊκής αισθητικής που επιμελήθηκαν οι Lowfat θα ανακαλύψεις μια ολόκληρη ομάδα, δυσανάλογη για τα τετραγωνικά του, που ψήνει στους φούρνους του, και όχι μόνο, χίλια ξεμυαλιστικά καλούδια. Ο Τόλης Κρούστης για δεύτερη φορά στην καριέρα του ζητά από τον Ανδρέα Λαγό να τον βοηθήσει με το μενού. Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς, όπως λέμε κρουασάν με σπανάκι σοτέ, φέτα, βραστό αβγό και αρωματικό ελαιόλαδο ή τορτίγια wrap με ηλιόσπορο, κινόα, κολοκυθόσπορο, κράνμπερι, καρύδια, τζίντζερ, ρόκα και πάστα αβοκάντο, και μέχρι να σου το ετοιμάσουν δροσίζεσαι και με μια σπιτική λεμονάδα. Όλα του κόσμου τα ψωμάκια από τον φούρνο του «Τάκη» στην Ακρόπολη, κομψά δεμένα σε σπαγγάκι και μέσα τους όλα τα υλικά που δεν έβλαψαν ποτέ καμία δίαιτα. Εκτός κι αν επιλέξεις το σάντουιτς με ζεστό κοτόπουλο, που πάνω του λιώνει μαστιχωτά το τσένταρ, ένα λαχταριστό, αυθεντικό, τραγανό λαχματζούν κι ένα εξίσου θείο πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη.

Μια σαλάτα με κινόα, κράνα, δυόσμο και cottage cheese για το ελαφρύ του θέματος ή μια ελληνική με φακές και φέτα θα σε χορτάσουν απενοχοποιημένα και με ζαλιστική θέα στην περατζάδα.

Just Made 33, Eυαγγελιστρίας 33, 215 5258062

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ