3 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι»

3 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Κάθε φορά, χορταίνω με το μισό. Το υπόλοιπο to be continued, σε πακετάκι για το βράδυ, μπροστά στην τηλεόραση. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Νηφάλιος και στο φως της μέρας μπορεί να μην επέλεγες ποτέ την «παντόφλα» της τυχαίας καντίνας, όπου θα σε οδηγήσει η σαβουρολάτρης πείνα του αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό το κάτι στα όρθια και στα γρήγορα που θα σου κόψει μια μικρή πείνα μπορεί να καταλήξει μια βόμβα μεγατόνων για την οποία θα μετανοήσεις πικρά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που μόλις έχεις χτίσει το τέλειο κορμί ή απλώς σε περιμένει ένα απόγευμα στη δουλειά.

Το Σύνταγμα και τα πέριξ του, σε ό,τι αφορά το τσιμπολόγημα, είναι κάτι σαν τις Συμπληγάδες, τις Σειρήνες ή το Ζαχαρόσπιτο του Χανς και της Γκρέτελ: το υγιεινό πλάι στο trash, το ποιοτικό πλάι στο σκουπίδι, το ελαφρύ πλάι στο υπέρβαρο, το έθνικ πλάι στο ελληνικό, το καλό χεράκι-χεράκι με το κακό. Όλα μαζί να σου κλείνουν το μάτι κι εσύ να πρέπει να διαλέξεις το νόστιμο μαζί και το σωστό, τώρα μάλιστα που έφερες πίσω μαζί σου από τις διακοπές όλες τις ενοχές για τα τσίπουρα, τα καλαμαράκια και τα κατσικάκια που συνθέτουν τον ονειρεμένο πίνακα της καλοπέρασης.

Κι όμως, υπάρχει φως στο τούνελ μαζί και Θεός της ανάλαφρης νοστιμιάς!

Poke,το σασίμι του Χαβανέζου ψαρά

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πίσω από το μια σταλιά μαγαζάκι στη νέα πιάτσα της Πετράκη, τρία γλυκύτατα αγόρια και μια παιδική φιλία: ο Κωνσταντίνος Γιαννούτας –εγγονός της Εύης με τα μαγικά, πολίτικα τσουρέκια της (τέως) Μαρασλή– και ο Γιάννης Μπινιάρης είναι οικονομολόγοι. Τον Γιάννη Κανδυλίδη τον γνωρίσαμε ως φέρελπι σεφ στο Βαρούλκο και στο 48 Urban Garden, φυτώριο της νέας γαστρονομικής σκηνής για-ένα-φαγητό-του-παγκόσμιου-δρόμου. Η συνταγή απλή, για να μη χαθείς στη μετάφραση του σούσι της Χονολουλούς, που από το 2012 κάνει τρελή καριέρα στο street food του μοδάτου πλανήτη: σολομός, daska (με ελληνικό ψάρι), γαρίδα. Το καθένα σε δύο διαφορετικές εκδοχές-σάλτσες με άρωμα από τους Τροπικούς: μάνγκο, ανανάς, αβοκάντο, δυόσμος, κόλιανδρο, μαυροσούσαμο, σόγια, τραγανό τηγανητό ή φρέσκο κρεμμυδάκι, πορτοκάλι, wasabi, σόγια, νόρι, φύτρες φασολιών, κάσιους, μαγιονέζα τσίλι. Αν θέλεις, μπορείς να συνθέσεις τον δικό σου συνδυασμό με τα υλικά που προτιμάς. Το όλον σερβιρισμένο πάνω σε άψογα βρασμένο κολλώδες ρύζι για σούσι και σε δύο συσκευασίες, για μικρές και μεγάλες πείνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις μόνο στο ένα. Το φαγητό του δρόμου στη συσκευασία με τις λιγότερες ενοχές και τα πιο σέξι, μεθυστικά αρώματα. Μahalo, αγόρια (ευχαριστώ, πάει να πει)!

Poke, Πετράκη 7, Σύνταγμα, 210 3226653

Τα άπαντα της μαμάς Feyrouz

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα.

Η Φερούζ είναι μια υπέροχη μαμά με καταγωγή από την Αντιόχεια, σύζυγο από την Πόλη και γιο τον Ανδρέα, που την έπεισε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα, ζυμώνοντας τις παλιές συνταγές της οικογένειας. Εδώ, το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες –στη λογική της τουρκικής pide– δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα αλλά το γευστικό ποίημα μιας σύγχρονης μάνας με ανησυχίες, που χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής και αφαιρεί όλα τα λιπαρά της παράδοσης από το καροτένιο γλυκό τζεζεριέ για να κάνει το πιο σούπερ-φουντ αριστούργημα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Ζαατάρ πίτα με ξηρούς καρπούς και μείγμα μπαχαρικών, πεϊνιρλί με παστουρμά Μιράν, λαχματζούν με μπαμπαγκανούς, χούμους και ταμπουλέ, αλάδωτα, λεπτεπίλεπτα και φινετσάτα, η Ανατολή χειροποίητη και σε ολόφρεσκη συσκευασία. Ιδανική επιλογή ένα ποτηράκι με την πιο θεϊκή σούπα του πλανήτη, μαχλούτα με γλυκά μπαχαρικά και κόκκινες φακές και η άλλη με παντζάρι και ξινόμηλο, ή ένα κοτόπουλο Βοσπόρου με ρυζάκι και μια ιδέα κάρι.

Feyrouz, Καρόρη 36 & Αιόλου, 210 0318060

Σνακ με vegan συνείδηση

6 στάσεις στο Σύνταγμα, για κάτι ελαφρύ «στο πόδι» Facebook Twitter
Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γωνιακά και αμφιθεατρικά τοποθετημένο στην περατζάδα με τα υφασματάδικα, εκεί όπου ακόμη βρίσκουμε κοτόν περλέ και εταμίν εμείς οι τελευταίες φανατικές της σταυροβελονιάς, κάπου ανάμεσα στο ξύλο και στο λευκό της ευρωπαϊκής αισθητικής που επιμελήθηκαν οι Lowfat θα ανακαλύψεις μια ολόκληρη ομάδα, δυσανάλογη για τα τετραγωνικά του, που ψήνει στους φούρνους του, και όχι μόνο, χίλια ξεμυαλιστικά καλούδια. Ο Τόλης Κρούστης για δεύτερη φορά στην καριέρα του ζητά από τον Ανδρέα Λαγό να τον βοηθήσει με το μενού. Στο «πόδι» θα επιλέξεις ένα από τα πιο πρωτότυπα τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση-έργο τέχνης σάντουιτς, όπως λέμε κρουασάν με σπανάκι σοτέ, φέτα, βραστό αβγό και αρωματικό ελαιόλαδο ή τορτίγια wrap με ηλιόσπορο, κινόα, κολοκυθόσπορο, κράνμπερι, καρύδια, τζίντζερ, ρόκα και πάστα αβοκάντο, και μέχρι να σου το ετοιμάσουν δροσίζεσαι και με μια σπιτική λεμονάδα. Όλα του κόσμου τα ψωμάκια από τον φούρνο του «Τάκη» στην Ακρόπολη, κομψά δεμένα σε σπαγγάκι και μέσα τους όλα τα υλικά που δεν έβλαψαν ποτέ καμία δίαιτα. Εκτός κι αν επιλέξεις το σάντουιτς με ζεστό κοτόπουλο, που πάνω του λιώνει μαστιχωτά το τσένταρ, ένα λαχταριστό, αυθεντικό, τραγανό λαχματζούν κι ένα εξίσου θείο πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη.

Μια σαλάτα με κινόα, κράνα, δυόσμο και cottage cheese για το ελαφρύ του θέματος ή μια ελληνική με φακές και φέτα θα σε χορτάσουν απενοχοποιημένα και με ζαλιστική θέα στην περατζάδα.

Just Made 33, Eυαγγελιστρίας 33, 215 5258062

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM