Ο Τραμπ δεν θα επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Ο Τραμπ δεν θα επικυρώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει «εντός των επόμενων ημερών» την απόφασή του για τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA, Joint Comprehensive Plan of Action), δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, με δημοσίευμα της «Washington Post» και πηγή της Ουάσιγκτον να τονίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία.

«Όπως έχει δηλώσει, ο πρόεδρος έχει πάρει την απόφασή του», τόνισε η Σάντερς, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση θα γίνει «εντός των επόμενων ημερών». «Θα αφορά μια παγκόσμια στρατηγική», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα επικυρώσει την συμφωνία JCPOA, απόφαση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η απόφαση για τη διεθνή συμφωνία θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, που μπορεί να είναι περισσότερο συγκρουσιακή.

Σύμφωνα με την «Washington Post», η ομιλία Τραμπ για το Ιράν θα γίνει την 12η Οκτωβρίου.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015, μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ και Ιράν), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επικυρώσει έως την 15η Οκτωβρίου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, το αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει στη διάθεσή του διάστημα 60 ημερών για να αποφασίσει αν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία αυτή.

Η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα των 60 ημερών για να κερδίσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

Εντούτοις, η Ισλαμική Δημοκρατία και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν διαμηνύσει πως δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε την Τρίτη ότι η παραμονή των ΗΠΑ στην συμφωνία εξυπηρετεί τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rockall: Γιατί ένα βραχώδες νησάκι διχάζει Ευρώπη και Βρετανία

Διεθνή / Rockall: Γιατί ένα βραχώδες νησάκι διχάζει Ευρώπη και Βρετανία

Το Rockall, ένα μικροσκοπικό νησάκι στη μέση του Ατλαντικού, έγινε το τελευταίο «έπαθλο» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας - Από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τις σημερινές διεκδικήσεις για ψάρια και πετρέλαιο, το Rockall εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις και περιπέτειες
LIFO NEWSROOM
Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Διεθνή / Yantar: Το ρωσικό πλοίο-φάντασμα που χαρτογραφεί καλώδια διαδικτύου στην Ευρώπη – Φόβοι για δολιοφθορά

Το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar χαρτογραφεί κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια στην Ευρώπη - Ο φόβος δολιοφθοράς και η μυστική μονάδα GUGI που «παίζει» με την παγκόσμια ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Διεθνή / Γάζα: Κοντά σε συμφωνία λήξης του πολέμου; - Τι είπε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα - Τραμπ, Μπλερ και ΟΗΕ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ επιμένει σε στρατιωτική λύση. Μπορεί να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος;
LIFO NEWSROOM