Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια - Στους 60 οι νεκροί

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια - Στους 60 οι νεκροί Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το Καράκας. EPA/MAURICIO DUENAS
0

Οι αντίπαλοι του Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες τη Δευτέρα ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του να τροποποιήσει το Σύνταγμα και έχοντας ως στόχο να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.


Στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην έδρα του Συνηγόρου του Πολίτη, μια αρχή που είναι αρμόδια να εποπτεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία όμως οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν ότι υπηρετεί την κυβέρνηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς σταμάτησαν με τη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνα, ενώ νεαροί απάντησαν ρίχνοντας αντικείμενα και βόμβες μολότοφ.


Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κατήγγειλε ότι εκείνος και η ομάδα του χτυπήθηκαν από στρατιωτικούς της Εθνοφρουράς, οι οποίοι τους έκλεψαν την ώρα που έφευγαν από τη διαδήλωση. «Μας περικύκλωσαν σε μια γωνιά, μας χτύπησαν, μας πήραν τα πάντα: τα ρολόγια μας, τους ασυρμάτους μας, τις μάσκες μας για τα δακρυγόνα. Όταν τους ρώτησα τι συμβαίνει, η αντίδρασή τους ήταν να με χτυπήσουν στο πρόσωπο. Ήθελαν να μας σκοτώσουν;», διερωτήθηκε ο Καπρίλες μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 257 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών ο αντιπολιτευόμενος Κάρλος Παπαρόνι, ο οποίος κατήγγειλε ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο. Διαδηλωτές δήλωσαν ότι άνδρες που φορούσαν στολή πυροβόλησαν εναντίον τους με πραγματικά πυρά.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, όπως στο Σαν Κριστομπάλ στα σύνορα με την Κολομβία, όπου δύο ταξί και ένα λεωφορείο πυρπολήθηκαν από τους διαδηλωτές που ήθελαν να κλείσουν τους δρόμους.


Πρόκειται για τις πρώτες διαδηλώσεις μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης την Κυριακή να «ενισχυθεί» το κίνημα αμφισβήτησης ενάντια στον Μαδούρο, προκειμένου να τον εμποδίσουν το έργο της συνταγματικής συνέλευσης που έχει συστήσει.


Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν εξηγήσει σε τι συνίσταται αυτή η κλιμάκωση, με τον Καπρίλες να επισημαίνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν «στάσεις εργασίας» ή «απεργίες» που θα διαρκέσουν πολύ. Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση νέας διαδήλωσης σήμερα, με μια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο του Καράκας.


Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών που συνεχίζεται το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μαδούρο, το οποίο ξέσπασε την 1η Απριλίου, 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χίλιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της εισαγγελίας, ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM