Ερντογάν: Την απόφαση για εξοπλισμό των Κούρδων την έλαβε ο Ομπάμα

Ερντογάν: Την απόφαση για εξοπλισμό των Κούρδων την έλαβε ο Ομπάμα Facebook Twitter
0

O τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας YPG είναι αντίθετη με την σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και εξέφρασε την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα επιλυθούν στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του.

 

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Επιπλέον ο Ερντογάν τόνισε ότι θα επιμείνει να "δοθεί τέλος" στο ζήτημα της έκδοσης του πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

 

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα (16-17 Μαϊου) στην Ουάσινγκτον.

 

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα σημάνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν πληγεί εξαιτίας των διαφορών τους στη συριακή κρίση. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει σχέδιο για τον εξοπλισμό της YPG στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία θεωρεί τους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας επέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ διέρχονται ακόμη μια "μεταβατική περίοδο" και ότι αποφάσεις όπως εκείνη για τον εξοπλισμό της YPG ανήκουν ουσιαστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση.

 

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών αναμένεται να βρίσκονται τα ζητήματα του εξοπλισμού της πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και της έκδοσης του Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο χρόνο.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM