Η Β. Κορέα επιδεικνύει την ισχύ της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και νέες προειδοποιήσεις

Η Β. Κορέα επιδεικνύει την ισχύ της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και νέες προειδοποιήσεις Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την «Ημέρα του Ήλιου», την 105η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-Σουνγκ και προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τη στρατιωτική τους υστερία» ή να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις, την ώρα που μια ομάδα κρούσης αμερικανικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνεται στην περιοχή.


Εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα γεμάτα στρατιώτες είχαν παραταχθεί τα ξημερώματα κατά μήκος των όχθεων του Ταεντόνγκ, του ποταμού που διαρρέει την Πιονγκγιάνγκ προτού ξεκινήσουν να παρελαύνουν στην πόλη.


Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, παρακολούθησε μαζί με τους συμβούλους του από την κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες και μπάντες του στρατού, ενώ παρουσιάστηκαν άρματα μάχης, διάφορα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα.


Στόχος της παρέλασης, εκτός των εορτασμών για την «Ημέρα του Ήλιου», το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στην ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι να στείλει και ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.

Η Β. Κορέα επιδεικνύει την ισχύ της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και νέες προειδοποιήσεις Facebook Twitter
Η Β. Κορέα επιδεικνύει την ισχύ της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και νέες προειδοποιήσεις Facebook Twitter


Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται με την ευκαιρία των εορτασμών να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου ή στην έκτη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου.


Στο μεταξύ ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση με τέτοια, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το «πρόβλημα» του βορειοκορεατικού πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος θα «αντιμετωπιστεί».


«Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση με μια πυρηνική επίθεση», δήλωσε ο Τσε Ριόνγκ-χάε κατά τη διάρκεια μιας τελετής πριν από τη στρατιωτική παρέλαση.


Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου.


Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί».

Η Β. Κορέα επιδεικνύει την ισχύ της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και νέες προειδοποιήσεις Facebook Twitter
Η Β. Κορέα επιδεικνύει την ισχύ της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και νέες προειδοποιήσεις Facebook Twitter


«Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού της Βόρειας Κορέας.


Σύμφωνα με αναλυτές του «38 North», ενός ιστότοπου που ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το σημείο πυρηνικών δοκιμών της Πούνγιε-ρι είναι «έτοιμο» να τεθεί σε λειτουργία.


Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη διεξάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές, εκ των οποίων τις δύο πέρυσι. Στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου η χώρα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Οι ΗΠΑ απάντησαν στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή, συνοδευόμενο από τρία αντιτορπιλικά που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους και υποβρύχια, μια «αρμάδα», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος Τραμπ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM