Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας καλεί και πάλι τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας καλεί και πάλι τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κάλεσε εκ νέου χθες τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Ολλανδού για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες κατ' αυτόν σπαταλούν τα χρήματά τους για «αλκοόλ» και «γυναίκες».

 

Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ισπανική ραδιοφωνία, ο Κόστα απάντησε «ασφαλώς ναι» στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση της οποίας ηγείται συνεχίζει να θεωρεί πως ο Ντάισελμπλουμ οφείλει να εγκαταλείψει την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.

 

«Τα λόγια (του Ντάισελμπλουμ) είναι ανυπόφορα (...), αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να εργαζόμαστε για τα ουσιώδη», δήλωσε ο Κόστα, ο οποίος συμμετείχε χθες στη σύνοδο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου στη Μαδρίτη.

 

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι περαστικός, αλλά το ευρώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της δουλειάς της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε, πρέπει να το στεριώσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

 

Την 20ή Μαρτίου ο Ντάισελμπλουμ—ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας—είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι «χώρες του βορρά στην ευρωζώνη» θα συνεχίσουν να δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους στις «χώρες σε κρίση», πριν προσθέσει: «Αλλά εκείνοι που τη ζητούν έχουν επίσης καθήκοντα. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα στα σναπς και στις γυναίκες και μετά να ζητάω την υποστήριξή τους».

 

Δύο ημέρες αργότερα ο Κόστα απαίτησε την παραίτηση του Ολλανδού, κατηγορώντας τον πως έκανε σχόλια με «ρατσιστικό, ξενοφοβικό και σεξιστικό» χαρακτήρα εναντίον ενός «μέρους των ευρωπαϊκών χωρών».

 

Χθες ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του επισήμανε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant πως η αγανάκτηση την οποία ξεσήκωσαν τα σχόλιά του μάλλον οφείλεται στις διόλου δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη: πρόκειται για «την οργή εναντίον οκτώ χρόνων διαχείρισης της κρίσης», έκρινε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM