Διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελβετίας λόγω διαδήλωσης Κούρδων στη Βέρνη

Διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελβετίας λόγω διαδήλωσης Κούρδων στη Βέρνη Facebook Twitter
Την αντίδραση της Άγκυρας και την εκτόξευση απειλών από τον Ερντογάν προκάλεσε η διαδήλωση κουρδικών οργανώσεων στη Βέρνη το Σάββατο
0

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η διαδήλωση κουρδικών οργανώσεων και ελβετικών πολιτικών κομμάτων το Σάββατο στη Βέρνη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί σήμερα τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην τουρκική πρωτεύουσα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Το υπουργείο είχε καλέσει τον Ελβετό επιτετραμμένο χθες, Σάββατο, καθώς ο Ελβετός πρεσβευτής Βάλτερ Χάφνερ δεν βρισκόταν στην Άγκυρα, ανέφεραν οι πηγές.

Η Τουρκία είπε σήμερα στον Χάφνερ πως αναμένει από τις ελβετικές αρχές να οδηγήσουν τους υπεύθυνους για τη διαδήλωση στη δικαιοσύνη και να λάβουν μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην συμβούν ξανά, ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελβετική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα κουρδικών οργανώσεων και ελβετικών πολιτικών κομμάτων.

Από την πλευρά τους, οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως η διαδήλωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκαν από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ένα πανό που ξεδιπλώθηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης αυτής δείχνει τον Ερντογάν με ένα πιστόλι στον κρόταφο και το σύνθημα «Σκοτώστε τον Ερντογάν».

Ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τις ελβετικές αρχές στη διάρκεια σημερινής ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη: «Θα θερίσετε αυτά που σπείρατε», είπε, υπό τις επιδοκιμασίες του πλήθους.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι τεταμένες μετά την απαγόρευση σε διάφορες χώρες συγκεντρώσεων πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Στην Ελβετία, μια τέτοια συγκέντρωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη με τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά ακυρώθηκε στις αρχές Μαρτίου μετά την άρνηση του ξενοδοχείου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM