Ο Ντόναλντ Τραμπ στελεχώνει το επιτελείο του και οι επιλογές του προκαλούν ανησυχία και αντιδράσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ στελεχώνει το επιτελείο του και οι επιλογές του προκαλούν ανησυχία και αντιδράσεις Facebook Twitter
0

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Μάικλ Μαλβάνεϊ, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Νότια Καρολίνα, για τη θέση του διευθυντή Οικονομικών του Λευκού Οίκου. Για την επικύρωση της επιλογής αυτή, απαιτείται η πολιτική επικύρωση της Γερουσίας.

Επιπλέον έγινε γνωστό πως θα προτείνει τον Ρεπουμπλικάνο Μικ Μαλβέινι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Νότια Καρολίνα, για διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, ανέφερε χθες η εφημερίδα Wichita Eagle, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της ομάδας μετάβασης.

Ωστόσο, η επιλογή του δικηγόρου Ντέιβιντ Φρίντμαν για τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ προκαλεί σκεπτικισμό, αλλά κι αντιδράσεις σε "δεξαμενές σκέψης" που έχουν την έδρα τους στην Ουάσιγκτον.


Μεταξύ αυτών, και το γνωστό φιλελεύθερο μη κερδοσκοπικό λόμπι "J Street," που προωθεί την αμερικανική ηγεσία στην επίτευξη μιας ειρηνικής επίλυσης της παλαιστινιακής διένεξης επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών. "Ο Φρίντμαν είναι μία σημαντική προσωπικότητα των ΗΠΑ που βλέπει φιλικά το κίνημα του ισραηλινού εποικισμού, ενώ στερείται διπλωματικής και πολιτικής εμπειρίας... Η επιλογή του δεν πρέπει να έιναι αποδεκτή από τους γερουσιαστές για τη διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στο Ισραήλ," τόνισε χαρακτηριστικά ανακοίνωση που εξέδωσε το J Street. "Η επιλογή του Φρίντμαν είναι απερίσκεπτη και θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο."


Ο Ααρόν Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην σύμβουλος για θέματα της Μέσης Ανατολής σε κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι "η επιλογή του Φρίντμαν έχει σχεδιαστεί προκειμένου να σηματοδοτήσει τη δραστική αλλαγή του τόνου, του στυλ και ίσως της ουσίας της διπλωματικής προσέγγισης που θ' ακολουθηθεί στη διαχείριση των σχέσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων, έναντι της πολιτικής που ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα".


"Η διαδικασία ειρήνευσης είναι νεκρή κατά την περίοδο που διανύουμε," δήλωσε ο Μίλερ αναφερόμενος στις αποτυχημένες προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων από την επιλογή του Φρίντμαν για την ανάληψη διπλωματικών καθηκόντων στο Ισραήλ και για με το ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής στάσης έναντι της λύσης των δύο κρατών.


Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι οι συνεργάτες του Τραμπ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το χρόνο μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και αναφορικά με την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του εκλεγμένου προέδρου. Έτσι, δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά πότε θα γίνει.


Στο παρελθόν, και άλλοι εκλεγμένοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ενώ στη συνέχεια, υπαναχώρησαν αποφασίζοντας ότι θα πρέπει να έχει επιλυθεί το ζήτημα με το νομικό καθεστώς της πόλης. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη δήλωση αποποίησης του δικαιώματος μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ για ένα εξάμηνο. Τη δήλωση αυτή υπογράφουν όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι κατά την τελευταία εικοσαετία. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από τον Τραμπ για το ζήτημα αυτό θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί πρακτικά μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2017.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM