Tι λέει για τον Κάστρο ο Ελιάν, που όταν ήταν παιδί δίχασε ΗΠΑ και Κούβα

Tι λέει για τον Κάστρο ο Ελιάν, που όταν ήταν παιδί δίχασε ΗΠΑ και Κούβα Facebook Twitter
1


 

Ο Ελιάν Γκονσάλες, η τύχη του οποίου, όταν ήταν ακόμη παιδί, έφερε σε αντιπαράθεση τις ΗΠΑ με την Κούβα, διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο Φιντέλ Κάστρο ήταν κάθε άλλο παρά "δικτάτορας", απαντώντας στις δηλώσεις του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

«Δεν πιστεύω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θα έκλαιγαν για κάποιον που, όπως λέει (ο Τραμπ) είναι δικτάτορας ή για κάποιον που προκάλεσε λιμό και ρήμαξε τον κουβανικό λαό», είπε στους δημοσιογράφους ο Ελιάν, που σήμερα είναι 22 ετών, αφού αποχαιρέτισε τον "Κομαντάντε" στην Πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα.

 

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ του ανταποδίδουν την αγάπη που τους έδωσε», πρόσθεσε.

 

 

Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Κάστρο, ο Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε "βάναυσο δικτάτορα που καταπίεσε τον λαό του επί σχεδόν έξι δεκαετίες". Κατόπιν απείλησε ότι θα αναστείλει τη διαδικασία που ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από δύο χρόνια για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον "αν η Κούβα δεν υπογράψει μια καλύτερη συμφωνία για τον κουβανικό λαό".

 

«Αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και αυτό που θα κάνει (σ.σ. ο Τραμπ) είναι οπισθοχώρηση», σχολίασε ο Ελιάν Γκονσάλες.

 

Το 1999, ο Ελιάν, ηλικίας 6 ετών τότε, σώθηκε από ένα ναυάγιο στο οποίο πνίγηκε η μητέρα του, στα ανοιχτά της Φλόριντας. Η μητέρα του και οι άλλοι επιβάτες του σκάφους είχαν φύγει παράνομα από την Κούβα, με σκοπό να φτάσουν στις ΗΠΑ.

 

Το παιδί σώθηκε από την αμερικανική ακτοφυλακή και παραδόθηκε σε συγγενείς της μητέρας του στο Μαϊάμι. Η τύχη του έφερε σε αντιπαράθεση τους εξόριστους αντικαστρικούς Κουβανούς της Φλόριντας με την κουβανική κυβέρνηση και τον πατέρα του, ο οποίος επιθυμούσε την επιστροφή του γιου του στην Αβάνα.

 

Η διαμάχη έλαβε τέλος τον Ιούνιο του 2000, όταν οι αμερικανικές αρχές παρέδωσαν το παιδί στον πατέρα του και του επέτρεψαν να επιστρέψει στην Κούβα. Έκτοτε, ο Ελιάν εμφανίζεται συχνά σε επίσημες τελετές και συγκεντρώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια