To Ισραήλ θα μπορεί πλέον να φυλακίζει 12χρονα για τρομοκρατία

To Ισραήλ θα μπορεί πλέον να φυλακίζει 12χρονα για τρομοκρατία Facebook Twitter
1

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε από τα 14 στα 12 έτη το κατώτατο όριο για τη φυλάκιση δραστών σοβαρών «τρομοκρατικών» ενεργειών, με υπόβαθρο τις επανειλημμένες αντιισραηλινές επιθέσεις από νεαρούς, ακόμη και ανήλικους Παλαιστίνιους.

 

Ο νέος νόμος ο οποίος εγκρίθηκε από την Κνέσετ «θα επιτρέπει στις αρχές να φυλακίζουν έναν ανήλικο ο οποίος κρίνεται ένοχος για ένα βαρύ έγκλημα όπως ο φόνος, η απόπειρα φόνου ή η ανθρωποκτονία, ακόμη κι αν αυτός ή αυτή είναι κάτω των 14 ετών», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ισραηλινού κοινοβουλίου η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

 

Πρακτικά αυτό οδηγεί στη μείωση της κατώτατης ηλικίας στα 12 έτη. Ένα παιδί ηλικίας χαμηλότερης των 12 ετών δεν θα μπορεί να δικάζεται για ποινικό αδίκημα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

 

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε και επί εκάστου άρθρου στην τρίτη του ανάγνωση χθες βράδυ στην ισραηλινή Βουλή, στην οποία κυριαρχεί η δεξιά η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Το κείμενο αυτό υποβλήθηκε στην Κνέσετ μετά την αναζωπύρωση των αντιισραηλινών επιθέσεων, οι δράστες των οποίων είναι συχνά έφηβοι Παλαιστίνιοι.

 

Αυτή η πραγματικότητα «απαιτεί μια πιο επιθετική προσέγγιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Δεν έχει καμιά σημασία γι' αυτούς που δολοφονούνται με μια μαχαιριά στην καρδιά αν το παιδί (που τους σκότωσε) ήταν 12 ή 15 ετών», δήλωσε η Ανάτ Μπέρκο, βουλευτίνα του δεξιού κόμματος Λικούντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κνέσετ. Η Μπέρκο ήταν η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, το οποίο υιοθέτησε και υποστήριξε σθεναρά η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σακέντ.

 

Στο Ισραήλ, τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιερουσαλήμ μαίνονται από την 1η Οκτωβρίου 2015 βιαιότητες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 219 Παλαιστίνιους, 34 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο και έναν Σουδανό, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πλειονότητά τους οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν δράστες ή φερόμενοι ως δράστες επιθέσεων.

 

Η B'Tselem, μια ισραηλινή ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, καταδίκασε την έγκριση αυτού του νόμου. «Αντί να τους στέλνει στη φυλακή, το Ισραήλ θα έκανε καλύτερα να τους στέλνει στο σχολείο, όπου θα μεγάλωναν με αξιοπρέπεια κι ελευθερία και όχι υπό το καθεστώς της κατοχής», τόνισε η οργάνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφερόμενη στους ανήλικους Παλαιστίνιους.

 

Στην πράξη, ο νέος νόμος θα έχει εφαρμογή σε υποθέσεις στις οποίες εφαρμόζεται το ισραηλινό ποινικό δίκαιο.

 

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο στρατιωτικός νόμος επέτρεπε ήδη ούτως ή άλλως στις ισραηλινές αρχές να φυλακίζουν ανήλικους ηλικίας 12 ετών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια