O Tραμπ μείωσε τη διαφορά από την Κλίντον μετά το μακελειό στο Ορλάντο

O Tραμπ μείωσε τη διαφορά από την Κλίντον μετά το μακελειό στο Ορλάντο Facebook Twitter
2

Το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ μειώθηκε σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης της εταιρείας Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που διενεργήθηκε μετά το μακελειό στο Ορλάντο την Κυριακή.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι πολιτικές των Δημοκρατικών φταίνε για το χειρότερο μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ επανήλθε στην υπόσχεσή του ότι θα απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων μεταναστών στη χώρα του, ενώ η Κλίντον προειδοποίησε εναντίον της δαιμονοποίησης των αμερικανών μουσουλμάνων και των μουσουλμάνων γενικά.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την Παρασκευή ως χθες Τρίτη, έδειξε πως η Κλίντον διατηρεί προβάδισμα 11,6 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ, μειωμένο από το προβάδισμα των 13 μονάδων που διέθετε το πενθήμερο που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Η επίθεση στη Φλόριντα —όπου ένας ένοπλος σκότωσε 49 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 53 σε ένα γκέι νάιτκλαμπ— ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες στην εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών, καθώς αναμιγνύει τις ανησυχίες για τη μετανάστευση, την ένοπλη βία και τη θρησκευτική ανοχή στον ήδη εκρηκτικό και σχεδόν αποκλειστικά αρνητικό προεκλογικό πολιτικό λόγο.

Ο δράστης της επίθεσης, ο 29χρονος Όμαρ Ματίν, γιος Αφγανών μεταναστών, γεννημένος στις ΗΠΑ, τηλεφώνησε στο 911 κατά τη διάρκεια της σφαγής και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ομοσπονδιακοί ερευνητές λένε ότι ο Ματίν, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι δέχθηκε οδηγίες ή βοήθεια από οργανώσεις όπως το ΙΚ.

 

Ο Τραμπ έσπευσε να κατηγορήσει μετά την επίθεση τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τη «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», ενώ προειδοποίησε εναντίον των πολιτικών της Κλίντον όσον αφορά τη μετανάστευση διότι όπως έκρινε θα επιτρέψουν σε δυνητικούς δράστες επιθέσεων να εισέλθουν στη χώρα. Παράλληλα κάλεσε ξανά να απαγορευθεί η έλευση μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι θα απαγορεύσει εάν εκλεγεί πρόεδρος τη μετανάστευση από χώρες με «αποδεδειγμένο ιστορικό τρομοκρατίας», επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και συμμαχικών χωρών, «ωσότου να αντιληφθούμε πλήρως πώς να τερματίσουμε τις απειλές αυτές».

Η Κλίντον χαρακτήρισε ανησυχητική την αντίδραση του Τραμπ στην επίθεση στη Φλόριντα.

«Η προκατάληψη, η παράνοια και ο κομματισμός δεν είναι σχέδιο και δεν θα προστατεύσουν κανέναν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ίδια επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη συντονισμένη στρατιωτική δράση στη Συρία και στο Ιράκ και κάλεσε να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ πάντως δεν καρπώθηκε το σύνολο της πτώσης του ποσοστού της Κλίντον στη δημοσκόπηση.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ταχθούν υπέρ κανενός από τους δύο υποψήφιος αυξήθηκε σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 22,4% από 20,6%.

Ο σκληρός τόνος του Τραμπ όσον αφορά τους μουσουλμάνους και την εθνική ασφάλεια τον βοήθησε στο παρελθόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ρεπουμπλικανικό ακροατήριο. Η δημοτικότητά του μεταξύ των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων είχε αυξηθεί ραγδαία στα τέλη της περασμένης χρονιάς, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.

Βάσει των δημοσκοπήσεων της Ipsos για το Ρόιτερς τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν τον Τραμπ τον καλύτερο υποψήφιο όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ τον εμπιστεύονταν περισσότερο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για να ηγηθεί των ένοπλων δυνάμεων.

Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης του Τραμπ να απαγορευθεί συλλήβδην στους μουσουλμάνους μετανάστες η είσοδος στις ΗΠΑ, ενώ στο σύνολο του δείγματος η πλειονότητα αντιτάσσεται σε αυτήν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 1.063 πιθανών ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3,5 εκατοστιαίων μονάδων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Διεθνή / Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Ισραηλινοί πολίτες, δελεασμένοι μέσω Telegram, κατηγορούνται για συνεργασία με Ιρανούς πράκτορες σε σχέδια σαμποτάζ, εμπρησμούς και δολοφονίες – η νέα διάσταση της «σκιώδους» σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Wall Street Journal: Το ιστορικό Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Διεθνή / Wall Street Journal: Η Λέσχη Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Η παγκόσμια λέσχη των celebrities αποχωρεί από το Χρηματιστήριο και γίνεται ξανά private, καθώς επενδυτές με επικεφαλής μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποκτήσουν τον έλεγχο 
LIFO NEWSROOM
Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Διεθνή / Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Ογδόντα χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που κατασκεύασε ο παππούς του Ρόμπερτ, ο Τσαρλς Οπενχάιμερ μέσω ενός άρθρου του στο Time Magazine προσπαθεί να αναδείξει την άλλη πλευρα της πυρηνικής ενέργειας
LIFO NEWSROOM
O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM