Αρχαίο μνημείο της Παλμύρας που κατέστρεψε το ISIS αναστηλώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου

Αρχαίο μνημείο της Παλμύρας που κατέστρεψε το ISIS αναστηλώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου Facebook Twitter
3

Ένα μαρμάρινο αντίγραφο της περίφημης Αψίδας του Θριάμβου της Παλμύρας που κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κοσμεί από σήμερα την Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου, στέλνοντας το μήνυμα ότι «μπορούμε να ξαναχτίσουμε ό,τι έχει καταστραφεί».

Τα εγκαίνια της Αψίδας, που εντάσσονται στο πλαίσιο των εορτασμών για την εβδομάδα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έγιναν σήμερα το απόγευμα από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης.

Η Αψίδα θα παραμείνει στην πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι την Πέμπτη και κατόπιν θα εκτεθεί στο Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη.

Το αντίγραφο δημιουργήθηκε χάρη στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ζυγίζει σχεδόν 11 τόνους και έχει ύψος 6 μέτρα. Κατασκευάστηκε στην Ιταλία από αιγυπτιακό μάρμαρο.

«Οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να μπορούν να σβήνουν από τη συλλογική πολιτιστική μνήμη μας αυτού του είδους τα οικοδομήματα», τόνισε ο διευθυντής του ινστιτούτου, ο Ρότζερ Μίτσελ. «Η αναπαράσταση των αντικειμένων με αυτόν τον τρόπο μας επιτρέπει να ξεχάσουμε τις εικόνες της καταστροφής τους. Στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να αναγεννήσουμε ό,τι καταστράφηκε», συνέχισε.

Από την Αψίδα του Θριάμβου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, που έστεκε στην αρχαία Παλμύρα, δεν απομένουν παρά μόνο δύο κίονες. Το κεντρικό τμήμα και τα τόξα έχουν σωριαστεί στο χώμα.

«Η ύπαρξη του συριακού λαού βασίζεται στην πολιτιστική ταυτότητά του και η Παλμύρα αντιπροσωπεύει μια από τις μοναδικότερες τοποθεσίες της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, ο διευθυντής της συριακής υπηρεσίας αρχαιοτήτων. «Ξέρουμε ότι τα έργα για την αποκατάσταση της Παλμύρας θα είναι κολοσσιαία, αλλά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο αν το θεωρήσουμε παγκόσμια αποστολή», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «πολύ υπερήφανος» που η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί το αντίγραφο της Αψίδας. «Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, αλληλέγγυοι με τον συριακό λαό. Ξέρουμε όλοι ότι το μέλλον της Συρίας εξαρτάται από τη διαφύλαξη του παρελθόντος της», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM