Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Αφγανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Αφγανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου Facebook Twitter
0
Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Αφγανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου Facebook Twitter

Εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται από το πρωί εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης, καθώς οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Αφγανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου Facebook Twitter

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας. Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ». Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία.

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Αφγανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου Facebook Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στα Σκόπια, ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων. Ο Πόποσκι συμπλήρωσε ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη: Αφγανοί εγκλωβισμένοι στα σύνορα απέκλεισαν τις γραμμές του τρένου Facebook Twitter


Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Σερβία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί στο μέλλον πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία.

Πριν από λίγη ώρα ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών. Ειδικότερα, περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Διεθνή / Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Η απουσία Πούτιν και Ζελένσκι, η χαμηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία και ο σκεπτικισμός των δυτικών επισκιάζουν την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μετά από τρία χρόνια πολέμου
LIFO NEWSROOM
Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις

Διεθνή / Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

O πρόεδρος του Χάρβαρντ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο μετά τις περικοπές Τραμπ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε ερευνητικά κονδύλια
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Διεθνή / Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Οι Αρχές σε Γερμανία και Ελβετία συνέλαβαν τρεις άνδρες για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε υπηρεσίες logistics, σε υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς - Στο στόχαστρο, εμπορικές αποστολές προς ΗΠΑ και Καναδά
LIFO NEWSROOM
Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM