Έγγραφο- φωτιά της ΕΕ προειδοποιεί για χημική επίθεση τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Έγγραφο- φωτιά της ΕΕ προειδοποιεί για χημική επίθεση τζιχαντιστών στην Ευρώπη Facebook Twitter
2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη- μέλη της πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιθανή βιολογική ή χημική επίθεση στα εδάφη τους, αναφέρει έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.


Το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διεθνώς απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη. ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, νωρίτερα τον Νοέμβριο, είχε προειδοποιήσει επίσης για επίθεση με χημικά όπλα στη Γαλλία από τζιχαντιστές.


Η αναφορά γράφει πως μια χημική επίθεση στην Ευρώπη θα αποβεί «αποσταθεροποιητική» αφού κανείς δεν θα την περιμένει. «Επί του παρόντος, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν βλέπουν σοβαρά την πιθανότητα ομάδες εξτρεμιστών να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά ή πυρηνικά υλικά σε επιθέσεις στην Ευρώπη» παρατηρείται στο κείμενο. «Υπό αυτές τις συνθήκες, ο αντίκτυπος μια τέτοιας επίθεσης, αν συμβεί, θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερο αποσυντονισμό».


«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να εξετάσουν σοβαρά τη δημόσια προειδοποίηση για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης με χρήση χημικών ή ακόμη και πυρηνικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Παρόλο που οι θεσμοί στην Ευρώπη εργάζονται για να αποτρέψουν μια πιθανή επίθεση με χημικά, υπάρχουν «μερικά κενά», υποστηρίζει η έκθεση. Το χάσμα εντοπίζεται κυρίως στις πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ τους τα κράτη- μέλη.
Στο έγγραφο αναφέρονται επίσης και οι ανακοινώσεις του ΙΚ, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, πως επίκεινται επιπλέον χτυπήματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρώμη και το Λονδίνο, αλλά και η Ουάσινγκτον.


Τέλος, υπενθυμίζεται πως έχει αποδειχτεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή του κι έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τόσο στη Συρία όσο και το Ιράκ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM