Η Γαλλία υπέβαλε στον ΟΗΕ το σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους

Η Γαλλία υπέβαλε στον ΟΗΕ το σχέδιο αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους Facebook Twitter
0

Η Γαλλία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.


Το σχέδιο καλεί τα κράτη του ΟΗΕ να «διπλασιάσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να προληφθούν και να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται» από το ΙΚ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα.


Το κείμενο αναφέρεται σε μέτρα και ενέργειες «στο έδαφος υπό τον έλεγχο του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) στη Συρία και στο Ιράκ», σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.


Ακόμη στο γαλλικό σχέδιο καταδικάζονται οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και στη Σους της Τυνησίας, στην Άγκυρα της Τουρκίας, στη Βηρυτό του Λιβάνου, καθώς και εναντίον ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στο Σινά, στην Αίγυπτο.


Το κείμενο καλεί εκ νέου τα κράτη μέλη του Οργανισμού να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για την αποτροπή της ένταξης υπηκόων τους στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και για να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης εξτρεμιστικών οργανώσεων.


Το κείμενο δεν δίνει νομική έγκριση από μέρους του ΟΗΕ στις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ εναντίον του ΙΚ, προσφέρει όμως «πολιτική υποστήριξη στις επιχειρήσεις» που διεξάγονται ήδη ή σχεδιάζεται να γίνουν, εξήγησε διπλωμάτης.


Οι γαλλικές αεροπορικές επιδρομές, πρόσθεσε η ίδια διπλωματική πηγή, έχουν ως νομική βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει σε κάθε χώρα να αμύνεται εάν δεχθεί επίθεση.


Το Παρίσι ελπίζει το σχέδιο να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.


Η Ρωσία από τη δική της πλευρά υπέβαλε χθες βράδυ στο ΣΑ μια νέα εκδοχή του σχεδίου απόφασης που είχε προτείνει ήδη στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Το κείμενο εκείνο είχε συναντήσει έντονες επιφυλάξεις από τη Δύση, καθώς συνέδεε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με τον αγώνα εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία. Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μάθιου Ράικροφτ έκρινε ότι και η νέα εκδοχή του ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος «επιδιώκει να δώσει νομιμοποίηση» στην εξουσία του Άσαντ και θέτει ζητήματα που «διχάζουν» τη διεθνή κοινότητα.


«Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ), η Γαλλία πρότεινε ένα σχέδιο ψηφίσματος σύντομο, σθεναρό και επικεντρωμένο σε έναν στόχο που έχει προτεραιότητα: τον αγώνα εναντίον του κοινού εχθρού, του Ντάες», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, καλώντας να υπάρξει «ταχεία υιοθέτηση» του σχεδίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM