H κωδική ονομασία για τους πελάτες που κλέβουν στα ZARA και ο ρατσισμός

H κωδική ονομασία για τους πελάτες που κλέβουν στα ZARA και ο ρατσισμός Facebook Twitter
1

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, ο πρώην γενικός σύμβουλος της Zara Ίαν Μίλερ ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη με τον ισπανικό κολοσσό τον οποίο κατηγορεί για διακρίσεις ενώ ισχυρίστηκε ότι μετά από επτά χρόνια εργασίας, απολύθηκε λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της θρησκείας του. Η υπόθεση θα εκδικαστεί αργότερα μέσα στη χρονιά, αλλά πριν από λίγες μέρες προέκυψε ένας ακόμη πονοκέφαλος για τον όμιλο ZARA.

Μια έρευνα του Center for Popular Democracy με έδρα τη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι των Zara σχεδόν καταρτίζονται στις ρατσιστικές πρακτικές.

251 εργαζόμενοι στα ZARA κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας. Σύμφωνα με την έκθεση, oι εργαζόμενοι με σκούρο δέρμα αναφέρουν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να προωθηθούν σε καλύτερες θέσεις και, επιπλέον, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μάρτυρες ευνοιοκρατίας προς λευκούς εργαζόμενους. Επιπλέον, το 25% σε σύνολο 59 μαύρων εργαζομένων δήλωσαν πως δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις ώρες εργασίας τους. Αυτό συγκρίνεται με το 15% μεταξύ των 130 Λατίνων και 12% μεταξύ των 34 λευκών.

Οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν επίσης σχετικά με τον όρο «ειδική παραγγελία» (special order), μια κωδικοποιημένη φράση που χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους άλλους εργαζόμενους για πελάτη ο οποίος είναι ύποπτος για κλοπή σε κατάστημα. Από το 57% που απάντησαν, το 47% δήλωσε ότι οι μαύροι πελάτες πάντα χαρακτηρίζονται ως «ειδική παραγγελία» και το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφώνησαν ότι οι μαύροι αγοραστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να θεωρηθούν ύποπτοι κλέφτες.

"Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι οι πελάτες "ειδικές παραγγελίες" αναγνωρίζονται από τον τρόπο ντυσίματος και είναι κυρίως Αφρο-Αμερικανοί. 

Παρά αυτά τα άσχημα ευρήματα, η Zara αρνείται τις κατηγορίες και ανακοίνωσε πως ψηλά στις δεσμεύσεις της είναι η πολυμορφία και τα υψηλά ηθικά πρότυπα για όλους τους πελάτες και τους υπαλλήλους. Επιπλέον αναφέρει πως 1.100 υπάλληλοι στα καταστήματα της Νέας Υόρκης και 3.500 συνολικά στις ΗΠΑ, δεν συμβαδίζουν σε όσα η έρευνα αποκαλύπτει.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Διεθνή / Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. και οι σύμμαχοί του πιέζουν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες να καταργήσουν τους εμβολιασμούς στα σχολεία - Ποιες πολιτείες αντιστέκονται και ποιοι φοβούνται «ντόμινο» κατά της δημόσιας υγείας
LIFO NEWSROOM
Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Διεθνή / Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Ο νεαρός στρατιώτης, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και μετακόμισε στο Ισραήλ στα 18 του για να καταταγεί εθελοντικά στη ταξιαρχία Γκολάνι, είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Διεθνή / Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Αν και οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν μικρότερες σε μέγεθος από αυτές του 2022, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τα αιτήματα για τερματισμό του καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Διεθνή / Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Η ICE προχωρά σε μαζική επέκταση με 300 νέα γραφεία και 10.000 προσλήψεις πρακτόρων και νομικών - Ποιες πολιτείες στοχεύονται και τι σημαίνει η “ICE Surge” για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Διεθνή / «Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα στην Ευρώπη προειδοποιούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους και να προσέρχονται εγκαίρως
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ότι όλα αυτά είναι πρακτική μόνο του Zara θέλετε να μας πείτε τώρα.Προφανώς και αν είσαι αφρικανός, λατίνος σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά, παντού όμως. Εδώ κάπου είχα διαβάσει ότι η Οπρα που είναι από τις πλουσιότερες γυναίκες, πήγε να ψώνισει τσάντα σε ακριβή μπουτίκ στην Ελβετία και η πωλήτρια που δεν την αναγνώρισε της πέταξε με ύφος ενα "δεν μπορείτε να την αγορασετε κύρια μου". Ρατσισμός υπάρχει παντού δυστυχώς.