Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί «πρέπει να πάρουν τον έλεγχο» και να «εθνικοποιήσουν» τις εκλογές

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να «εθνικοποιήσουν» τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις εκλογές του 2020, σε συνέντευξή του στο podcast του Νταν Μποντζίνο, πρώην αναπληρωτή διευθυντή του FBI.

Ο Τραμπ είπε ότι οι Ρεπουμπλικανοί «πρέπει να πάρουν τον έλεγχο» και ότι «θα έπρεπε να εθνικοποιήσουν την ψηφοφορία», μιλώντας για «τουλάχιστον 15 μέρη» χωρίς να τα κατονομάσει. Στις ΗΠΑ, πάντως, η ευθύνη για την οργάνωση των εκλογών ανήκει στις πολιτείες και εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό από τοπικές εκλογικές υπηρεσίες.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ημέρες μετά την έφοδο του FBI σε εκλογική υπηρεσία στην πολιτεία της Τζόρτζια. Το FBI ανέφερε ότι πρόκειται για ενέργεια με δικαστική έγκριση, ενώ οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι το ένταλμα ζητούσε αρχεία που σχετίζονται με τις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ σχολίασε την επιχείρηση λέγοντας ότι «θα βγουν ενδιαφέροντα πράγματα». Στην Τζόρτζια είχε χάσει οριακά από τον Τζο Μπάιντεν και έκτοτε υποστηρίζει, χωρίς στοιχεία, ότι η ήττα του οφειλόταν σε απάτη.

Τραμπ: Χωρίς μαζικές απελάσεις, οι Ρεπουμπλικανοί «δεν θα κερδίσουν ξανά εκλογές»

Στην ίδια συνέντευξη συνέδεσε το αίτημα για κεντρικότερο έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας με την πολιτική του για απελάσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά, λέγοντας ότι αν οι Ρεπουμπλικανοί «δεν τους βγάλουν έξω», δεν θα κερδίσουν ξανά εκλογές.

Η επιχείρηση του FBI προκάλεσε αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Η επίτροπος της κομητείας Φούλτον, Μο Αϊβορι, μίλησε για «επίθεση στην ψήφο σας».

Η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τάλσι Γκάμπαρντ, επιβεβαίωσε ότι ήταν παρούσα κατά την έφοδο στην κομητεία Φούλτον, λέγοντας ότι ο Τραμπ της ζήτησε να βρίσκεται επιτόπου. Σε επιστολή της προς γερουσιαστές ανέφερε ότι κινήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό θεμάτων ασφάλειας εκλογών, από αντικατασκοπεία και ξένη επιρροή μέχρι κυβερνοασφάλεια.

Η Γκάμπαρντ επιβεβαίωσε επίσης ότι μετά την έφοδο έγινε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τραμπ και στους πράκτορες στο σημείο, κάτι που σχολιάστηκε ως ασυνήθιστο. Η ίδια υποστήριξε ότι διευκόλυνε μια σύντομη κλήση ώστε ο πρόεδρος να τους ευχαριστήσει, χωρίς να τεθούν ερωτήσεις ή να δοθούν οδηγίες.

Ο Τραμπ έχει βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με δύο ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν προσπάθειες αμφισβήτησης του αποτελέσματος στην Τζόρτζια. Η μία ήταν ομοσπονδιακή και έληξε αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Η δεύτερη ήταν πολιτειακή υπόθεση στην Τζόρτζια, με κατηγορίες στο πλαίσιο του νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος, η οποία τελικά δεν προχώρησε. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε παρανομία.

Στο podcast επανέλαβε ότι κέρδισε το 2020 «με μεγάλη διαφορά» και ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι «γίνονται παράνομες ψήφοι». Παρά τις έρευνες και τις δικαστικές διαδικασίες που δεν επιβεβαίωσαν εκτεταμένη νοθεία, συνεχίζει να προβάλλει τον ίδιο ισχυρισμό, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της εμπιστοσύνης στους εκλογικούς θεσμούς στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM