Μπουρκίνα Φάσο: Απετράπη σχέδιο δολοφονίας του Ιμπραΐμ Τραορέ

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ ΙΜΠΡΑΧΙΜ ΤΡΑΟΡΕ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Χ
0

Η στρατιωτική χούντα της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε ότι απέτρεψε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, Ιμπραΐμ Τραορέ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας, Μαχαμαντού Σανά, το σχέδιο είχε καταστρωθεί από τον Paul Henri Damiba, τον πρώην ηγέτη που ανατράπηκε από τον Τραορέ τον Σεπτέμβριο του 2022.

Όπως ανέφερε σε νυχτερινό τηλεοπτικό διάγγελμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν την επιχείρηση «τις τελευταίες ώρες πριν την εκτέλεσή της».

Μπουρκίνα Φάσο: «Στόχος η εξόντωση του αρχηγού του κράτους»

Ο Σανά υποστήριξε ότι οι συνωμότες σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Τραορέ είτε από κοντινή απόσταση είτε με εκρηκτικά στην κατοικία του, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, φέρονται να είχαν στόχο και άλλα στρατιωτικά και πολιτικά πρόσωπα-κλειδιά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις καταγγελίες περί εξωτερικής χρηματοδότησης: η χούντα ισχυρίζεται ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Ακτή Ελεφαντοστού, με αναφορά σε ποσό 70 εκατ. φράγκων CFA (περίπου 125.000 δολάρια). Μέχρι στιγμής, ούτε ο Νταμίμπα ούτε η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν σχολιάσει.

Μπουρκίνα Φάσο: Συλλήψεις και έρευνες σε εξέλιξη

Οι αρχές δηλώνουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συλλήψεις και ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ο υπουργός Ασφαλείας διαβεβαίωσε πως η κατάσταση «είναι υπό έλεγχο» και κάλεσε τους πολίτες να μην παρασυρθούν σε «επικίνδυνα σχέδια».

Ο 37χρονος Τραορέ έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο απόπειρες πραξικοπήματος από τότε που κατέλαβε την εξουσία, ενώ παράλληλα η χώρα δοκιμάζεται από κλιμακούμενη τζιχαντιστική βία που έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους. Παρά τις κατηγορίες για αυταρχισμό, περιορισμό των ΜΜΕ και καταστολή της διαφωνίας, διατηρεί ισχυρή λαϊκή στήριξη και έχει αποκτήσει απήχηση εκτός συνόρων, προβάλλοντας ένα έντονα παναφρικανικό αφήγημα και σκληρή κριτική στη δυτική επιρροή.

Οι νέες αποκαλύψεις για εσωτερικές συνωμοσίες και εξωτερικές παρεμβάσεις αναμένεται να εντείνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή, σε μια περίοδο που η Δυτική Αφρική βιώνει αλλεπάλληλες πολιτικές ανατροπές και βαθιά αστάθεια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CHECK ΜΑΡΙΑ ΕΠΕΞ Ιμπραϊμ Τραορέ: Είναι άραγε ο φιλόδοξος πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο ο «Αφρικανός Τσε Γκεβάρα του 21ου αιώνα» ή ένας ακόμα δικτατορίσκος με πολύ προσεγμένη δημόσια εικόνα;

Οπτική Γωνία / Ιμπραΐμ Τραορέ: O «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής» ή ένας ακόμα δικτατορίσκος;

Για κάποιους είναι η «φωνή των κολασμένων» της Μαύρης Ηπείρου και η ενσάρκωση του αντιαποικιοκρατικού ιδεώδους. Για άλλους, πάλι, ένας ακόμα τυχοδιώκτης στρατιωτικός που έγινε «λαϊκός ήρωας» με τη συνδρομή της AI.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από 400 αμάχους σκότωσαν οι Τζιχαντιστές- Ο πρωθυπουργός μιλά για «τραγωδία»

Διεθνή / Μπουρκίνα Φάσο: Πάνω από 400 αμάχους σκότωσαν οι Τζιχαντιστές- Ο πρωθυπουργός μιλά για «τραγωδία»

Η Μπουρκίνα Φάσο κυβερνάται από στρατιωτικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022, με προτεραιότητα την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας. Το καθεστώς έχει στραφεί ενάντια στους δυτικούς πρώην συμμάχους της χώρας, ιδιαίτερα τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM