«Δεν θέλω να σταματήσω να δουλεύω» - Η Κλαούντια Καρντινάλε σε μία από τις τελευταίες της συνεντεύξεις

Κλαούντια Καρντινάλε: «Δεν θέλω να σταματήσω να δουλεύω» Facebook Twitter
0

Η Κλωντ Ζοζεφίν Ροζ Καρντινάλε - κατά κόσμον Κλαούντια Καρντινάλε - πέθανε το βράδυ της Τρίτης (24/9) στα 87 της χρόνια.

Η Ιταλίδα ηθοποιός, θρύλος του ιταλικού κινηματογράφου,που γνώρισε την απόλυτη δόξα τη δεκαετία του '60 εάν απεχθανόταν κάτι, ήταν να μένει ακίνητη. Αυτό είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια παλαιότερη συνέντευξή της στον Guardian, το 2013.

Εκείνες τις ημέρες ήταν καθηλωμένη στο σπίτι της σχεδόν για δύο μήνες καθώς είχε σπάσει το πόδι της. «Ήταν χαζό. Έπαιζα βόλεϊ. Υπήρχε νερό στην άκρη της πισίνας και γλίστρησα. Μου αρέσει να είμαι δραστήρια, οπότε να κάθομαι δύο μήνες χωρίς να βγαίνω είναι φοβερά δύσκολο. Είχα πολλά ταξίδια να κάνω και έπρεπε να τα ακυρώσω», είχε πει η ηθοποιός.

Στα 74 της η Κλαούντια Καρντινάλε είχε παίξει σε πάνω από 135 ταινίες μέσα σε 60 χρόνια και συνέχιζε να κάνει δύο ή τρεις κάθε χρόνο. Και οι ρόλοι της σε κλασικά έργα όπως το , Ο Γατόπαρδος, Μια φορά κι έναν καιρό στη Δύση και το Fitzcarraldo την κρατούσαν παρούσα σε φεστιβάλ και βραβεύσεις.

«Δεν θέλω να σταματήσω!» έλεγε γελώντας, μιλώντας στον δημοσιογράφο Steve Rose. «Είναι φανταστικό να συνεχίζω να δουλεύω. Είναι σημαντικό».

Με την τεράστια καριέρα της, η Καρντινάλε ήταν σαν ζωντανό βιβλίο ιστοριών του παλιού σινεμά. Για τον Τζον Γουέιν και τη Ρίτα Χέιγουορθ έλεγε: «Αυτός ήταν τεράστιος, κι εκείνη πανέμορφη. Η Gilda για μένα ήταν η καλύτερη ταινία της. Στο Circus World (1964) έπαιζε τη μητέρα μου κι εκείνος τον πατέρα μου. Μπορείς να το φανταστείς;». Για τον Ροζ Πάνθηρα: «Ο Πίτερ Σέλερς δεν μιλούσε σε κανέναν. Πάντα στη γωνία, το αντίθετο από ό,τι βλέπεις στην ταινία. Ο Μπλέικ Έντουαρντς, ο σκηνοθέτης, ήταν φανταστικός. Τρελός. Και εγώ αγαπώ τους τρελούς ανθρώπους».

Για τον Τόνι Κέρτις, με τον οποίο είχε παίξει στην κωμωδία Don’t Make Waves, είχε δηλώσει: «Α! Απίστευτος. Πότε ήταν αυτό; Α, ναι. Ήταν λίγο πριν το 'Μια φορά κι έναν καιρό στη Δύση'. Α, το 1968. Τεράστια διάρκεια γυρισμάτων. Δεν θυμάμαι!»

Η αποκάλυψη του βιασμού

Η καριέρα της Κλαούντια Καρντινάλε ξεκίνησε τυχαία, όταν στα 18 της την διάλεξαν μέσα από το πλήθος και στέφθηκε «Η πιο όμορφη Ιταλίδα στην Τυνησία» – σε έναν διαγωνισμό που δεν είχε δηλώσει συμμετοχή. Το έπαθλο ήταν ένα ταξίδι στο φεστιβάλ Βενετίας, όπου της πρόσφεραν συμβόλαια, αλλά εκείνη είπε όχι. «Είναι όπως με έναν άντρα. Όταν σε κυνηγάει και πεις 'ναι' αμέσως, σε λίγο καιρό θα φύγει. Αν όμως πεις 'όχι', θα σε θέλει για πολύ καιρό» θα πει χαρακτηριστικά.

Υπήρχε όμως κι ένας άλλος λόγος. Η Καρντινάλε ήταν έγκυος και σύντομα θα έφερνε στον κόσμο ένα αγόρι. Δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητα του πατέρα, αν και αργότερα αποκάλυψε σε ένα γαλλικό περιοδικό ότι είχε πέσει θύμα βιασμού.

Τελικά, δέχτηκε την πρόταση του παραγωγού Φράνκο Κριστάλντι, ο οποίος την έβαλε σε συμβόλαιο 18 χρόνων και την παντρεύτηκε. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Καρντινάλε είχε μεταμορφωθεί στο αντίπαλο δέος της Μπριζίτ Μπαρντό. Η ζωή της ήταν αυστηρά ελεγχόμενη: όχι μόνο οι κινηματογραφικοί ρόλοι, αλλά και το χτένισμα, το βάρος, η κοινωνική της ζωή. Στον κόσμο έλεγαν ότι ο γιος της ήταν ο μικρότερος αδελφός της, και τον μεγάλωνε η οικογένεια της Καρντινάλε.

Το 1963 ήρθαν οι δύο μεγάλες επιτυχίες: το 8½ του Φελίνι και Ο Γατόπαρδος του Βισκόντι. Στον Φελίνι όλα γίνονταν με αυτοσχεδιασμό, με φασαρία, σαν τσίρκο. Στον Βισκόντι επικρατούσε απόλυτη σιωπή, σαν θέατρο. Μέσα στην ίδια χρονιά, οι δύο ταινίες θριάμβευσαν διεθνώς και η Καρντινάλε έγινε παγκόσμια σταρ.

Η γνωριμία με τον Μάρλον Μπράντο

Πολλοί την πολιορκούσαν, αλλά εκείνη δεν μίλαγε ποτέ για την προσωπική της ζωή. Μόνο για τον έναν που… έχασε: τον Μάρλον Μπράντο. Όταν πρωτοπήγε στο Χόλιγουντ, είχε πει παντού ότι ήταν το είδωλό της. Ένα βράδυ εκείνος χτύπησε την πόρτα της. «Είπε κάτι για το ότι και οι δύο είμαστε Κριοί. Ήταν γοητευτικός και αστείος, αλλά εγώ γελούσα και τον έδιωξα. Όταν έκλεισα την πόρτα, είπα στον εαυτό μου: “Είσαι τόσο χαζή!”».

Σε αντίθεση με τη Μπαρντό, που λύγισε και εγκατέλειψε το σινεμά το 1973, η Καρντινάλε βρήκε τρόπο να συνεχίσει. Χώρισε από τον Κριστάλντι το 1975 και απελευθερώθηκε. Έκανε αρκετές κακές ταινίες τη δεκαετία του ’70 και του ’80, αλλά με τα χρόνια βρήκε την ισορροπία. «Δεν ξεγυμνώθηκα ποτέ και δεν άλλαξα το πρόσωπό μου. Δεν μου αρέσει καθόλου. Μου αρέσει να είμαι όπως είμαι, γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις τον χρόνο».

Ποτέ δεν είχε σωματοφύλακες ή οδηγούς, έκανε μόνη της τις επικίνδυνες σκηνές, και πολλοί σκηνοθέτες την επαινούσαν για την απλότητά της. Ο Βέρνερ Χέρτζογκ, στο ημερολόγιό του από τα γυρίσματα του Fitzcarraldo, έγραψε ότι η Καρντινάλε ήταν η αντίθεση στην τρέλα του Κλάους Κίνσκι: «Είναι πάντα χαρούμενη, μια αληθινή επαγγελματίας, και έχει μια λάμψη μπροστά στην κάμερα. Στην παρουσία της ο Κίνσκι φερόταν σαν κύριος». Η Καρντινάλε θα πει: «Εγώ δεν τον φοβόμουν ποτέ. Αυτός φοβόταν εμένα!»

Στα 74 της χρόνια ακόμα ταξίδευε και έκανε γυρίσματα. «Μετά το The Artist and the Model, έκανα μια ταινία με τον Μανουέλ ντ’ Ολιβέιρα. Ήταν 103 χρονών, μπορείς να το φανταστείς; Πριν είχα κάνει μια ταινία στην Ιταλία, και μια στη Νέα Υόρκη με πολύ νέο σκηνοθέτη. Μετά γύρισα μία στην Αυστρία, και η τελευταία ήταν το Effie, μια βρετανική ταινία με την Έμα Τόμσον».

«Έχω τρία σενάρια να διαβάσω αυτή την εβδομάδα. Θέλω να αρχίσω να κινούμαι ξανά».

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Πολιτισμός / Η Πόλα Ρέγκο δεν ζωγράφισε ποτέ μικρές, ευγενικές παρηγοριές

Η έκθεση Paula Rego: Story Line που άνοιξε στη Victoria Miro στο Λονδίνο δεν επιστρέφει απλώς στα σχέδια μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας. Ανοίγει ξανά έναν ολόκληρο κόσμο από γυναίκες, παραμύθια, βία, επιθυμία και σκοτεινή τρυφερότητα, την ώρα που ο γιος της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το αλλόκοτο σύμπαν που άφησε πίσω της.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ Bernard-Henri Lévy

Πολιτισμός / Γαλλία: Πάνω από 100 συγγραφείς εγκαταλείπουν ιστορικό εκδοτικό οίκο λόγω του ακροδεξιού ιδιοκτήτη

Στην πρωτοφανή αυτή μαζική αποχώρηση συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy και η φεμινίστρια συγγραφέας Virginie Despentes
THE LIFO TEAM
ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2026: Η μεγαλύτερη διοργάνωση για το Design και την Αρχιτεκτονική επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής

Η φετινή θεματική «Διαπραγμάτευση, όχι Συμβιβασμός. Ο Σχεδιασμός ως Διάλογος ανάμεσα στη Γη, την Τεχνολογία και τον Άνθρωπο» μας καλεί να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική ως συνεχή διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε πολλαπλούς συντελεστές.
THE LIFO TEAM
Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Πολιτισμός / Η Ζάχα Χαντίντ και το τίμημα του να μη μικραίνεις

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό της, το αρχείο με τα 1.200 ρούχα της Ζάχα Χαντίντ στο Λονδίνο δεν φωτίζει απλώς τη «fashion πλευρά» της. Φέρνει ξανά μπροστά μια γυναίκα που έκανε τη φόρμα τρόπο παρουσίας και ξανανοίγει ένα γνώριμο ερώτημα: πόσες γυναίκες αρχίζουν να διαβάζονται ως πρόβλημα τη στιγμή ακριβώς που σταματούν να μικραίνουν τον εαυτό τους;
THE LIFO TEAM
Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Πολιτισμός / Στα 80 του, ο Τζον Γουότερς δεν γίνεται αξιοσέβαστος. Γίνεται πιο αδιόρθωτος

Λίγες μέρες πριν από τα 80ά γενέθλιά του στις 22 Απριλίου, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε στο Μπέρκλεϊ τη νέα του παράσταση, επιστρέφοντας στη σκηνή με το ίδιο πνεύμα τρας, χιούμορ και ανυπακοής που τον έκανε εμβληματική μορφή της αμερικανικής αντικουλτούρας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Πολιτισμός / Η Κέιτ Μπλάνσετ θα υποδυθεί τη Μάρθα Στιούαρτ σε νέα βιογραφική ταινία

Η Μπλάνσετ αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάρθα Στιούαρτ στο biopic «Good Thing», με τη Janicza Bravo του «Zola» στη σκηνοθεσία. Ο τίτλος παραπέμπει στη γνωστή φράση-σήμα κατατεθέν της Στιούαρτ, «It’s a good thing»
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Πολιτισμός / Η Μαντόνα επιστρέφει στην εποχή του «Confessions» με νέο άλμπουμ τον Ιούλιο

Ανάμεσα σε σκιές, νέα πρόσωπα και την υπόσχεση της ελευθερίας πάνω στην πίστα, η Μαντόνα ανακοίνωσε το «Confessions on a Dance Floor: Part II», το νέο της άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Ιουλίου από τη Warner Records.
THE LIFO TEAM
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται τα αρχαιολογικά μουσεία Αβδήρων και Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε, το 2024, με τη διενέργεια αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια και συνεχίστηκε με την εκπόνηση και την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων αναβάθμισης για κάθε μουσείο
THE LIFO TEAM
Στα 93 της, η Τζόαν Σεμέλ ζωγραφίζει ακόμη το γυμνό σώμα της χωρίς καμία ντροπή

Πολιτισμός / Δεν ήθελα ιδανικό σώμα, ήθελα αληθινό: Η Τζόαν Σεμέλ στα 93 της

Η αμερικανίδα ζωγράφος Τζόαν Σεμέλ, που σόκαρε τον κόσμο της τέχνης τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζοντας το δικό της γυμνό σώμα, επιστρέφει φέτος στο προσκήνιο με τη νέα έκθεση Continuities σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα τιμάται με μεγάλη αναδρομική στο Jewish Museum.
THE LIFO TEAM
Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Πολιτισμός / Το Βατικανό πάει στη Βενετία με FKA twigs, Μπράιαν Ίνο και μια ηχητική προσευχή

Το Βατικανό ανακοίνωσε το περίπτερό του για τη Μπιενάλε της Βενετίας 2026, με την FKA twigs, τον Μπράιαν Ίνο, την Πάτι Σμιθ, τον Τζιμ Τζάρμους και άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε ένα ηχητικό εγχείρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και την κληρονομιά της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν
THE LIFO TEAM