ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Κλιμάκωση στη Βαλτική: Γερμανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η γερμανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι δύο Eurofighter απογειώθηκαν εσπευσμένα την Κυριακή, προκειμένου να αναχαιτίσουν ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη Luftwaffe, η αποστολή δόθηκε από το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της «δύναμης άμεσης αντίδρασης» (quick reaction alert), καθώς το ρωσικό IL-20M πετούσε χωρίς σχέδιο πτήσης και χωρίς επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Μετά την οπτική ταυτοποίηση, η συνοδεία παραδόθηκε στους Σουηδούς εταίρους και τα γερμανικά μαχητικά επέστρεψαν στη βάση Ρόστοκ-Λάαγε.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την Τρίτη, όπου θα τεθεί επί τάπητος και η σοβαρή παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας από τρία ρωσικά MiG-31 την Παρασκευή. Τα αεροσκάφη παρέμειναν εντός του εσθονικού FIR για περίπου 12 λεπτά, χωρίς άδεια, γεγονός που το Ταλίν χαρακτήρισε «πρωτοφανή και προκλητική ενέργεια».

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που μίλησαν για «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη πρόκληση». Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κρίστεν Μίκαλ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 4 της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους.

Η Μόσχα διέψευσε τις κατηγορίες, ωστόσο η Εσθονία κάλεσε τον Ρώσο επιτετραμμένο στο υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα.

Την ίδια στιγμή, οι εντάσεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εντείνονται. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι ραντάρ της εντόπισαν ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οδηγώντας σε απογείωση μαχητικών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι κατέρριψε αρκετά ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θεωρήθηκε η πρώτη άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε αυτό το πλαίσιο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι παραβιάσεις αποτελούν δοκιμές της Μόσχας απέναντι στα αντανακλαστικά της Δύσης, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο τέταρτο έτος του. Αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοιες κινήσεις συνδυάζουν συλλογή πληροφοριών, τεστ αντίδρασης της Συμμαχίας και πολιτικοστρατιωτική πίεση προς τα κράτη-μέλη που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Διεθνή / Μελόνι για Κερκ: «Ήθελαν να τον σταματήσουν επειδή ήταν ελεύθερος, θαρραλέος και ικανός»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνέδεσε το περιστατικό με μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «κάποιοι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι όποιος είναι διαφορετικός από εσένα πρέπει να ανατρέπεται»
LIFO NEWSROOM
Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Διεθνή / Κοσμοσυρροή για την κηδεία του Τσάρλι Κερκ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο State Farm Stadium

Σύμφωνα με την αστυνομία της Γκλέντειλ, πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσω της πλατφόρμας της Turning Point USA, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα του σταδίου
LIFO NEWSROOM
«Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Διεθνή / «Αυτός είναι ο δρόμος προς τη δικτατορία» καταγγέλει ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Τραμπ ζήτησε δημόσια από την υπουργό Δικαιοσύνης να κινηθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων του, λέγοντας «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο, καταστρέφεται η φήμη και η αξιοπιστία μας»
LIFO NEWSROOM
Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Διεθνή / Star Wars στους δρόμους της Ουάσινγκτον: Διαδηλωτής ακολουθεί στρατιώτες με το θέμα του Νταρθ Βέιντερ

Ο χρήστης του TikTok ανεβάζει τα βίντεο χαρακτηρίζοντάς τα ως «ειρηνική πράξη διαμαρτυρίας» με στόχο να μην «κανονικοποιηθεί» η εικόνα ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM