Ουκρανία: Ο Τραμπ δηλώνει «έτοιμος» να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Ουκρανία: Ο Τραμπ δηλώνει «έτοιμος» να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία Facebook Twitter
Ο Τραμπ δηλώνει έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στην Ουκρανία / Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, την επομένη της μεγαλύτερης επιδρομής drone που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία, από το 2022 έως σήμερα.

Η άνευ προηγουμένου ρωσική επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και για πρώτη φορά, η έδρα της κυβέρνησης υπέστη ζημιές από εχθρικό πλήγμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς στον Λευκό Οίκο από έναν δημοσιογράφο, εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επόμενη φάση των κυρώσεων, απάντησε: «Ναι, είμαι».

Ο Τραμπ έχει απειλήσει κατ’ επανάληψη τη Μόσχα με επιπρόσθετες κυρώσεις, τις οποίες όμως ανέβαλε για να δώσει χρόνο στη διπλωματία. Εμφανίζεται, ωστόσο, δυσαρεστημένος από την αδυναμία του να βάλει τέλος στον πόλεμο, αφού αρχικά προέβλεπε ότι θα τον σταματούσε πολύ γρήγορα, καθώς αναλάμβανε ξανά τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τον περασμένο Ιανουάριο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, μίλησε για επιπλέον οικονομική πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προσέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Αν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. μπορέσουν να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις, δευτερογενείς δασμούς στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, η ρωσική οικονομία θα βρεθεί σε καθεστώς πλήρους κατάρρευσης, και αυτό θα φέρει τον πρόεδρο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Μπέσεντ στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

Το χρονικό της επίθεσης: Για πρώτη φορά πλήγμα στην έδρα της κυβέρνησης

Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η έδρα της κυβέρνησης υπέστη ζημιές από εχθρικό πλήγμα.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν 805 drones και 13 πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το βασικό κυβερνητικό κτίριο της Ουκρανίας στο Κίεβο, που στεγάζει το υπουργικό συμβούλιο, επλήγη κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης, προκαλώντας φωτιά και εκτεταμένες ζημιές στους δύο τελευταίους ορόφους.

Η πρωθυπουργός Σβιριντένκο επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε «λόγω εχθρικής επίθεσης». Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κτίριο να χτυπήθηκε από drone που είχε αναχαιτιστεί.

Νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά χτυπήματα, ανάμεσά τους ένα βρέφος και μία νεαρή γυναίκα σε εννεαώροφη πολυκατοικία στο δυτικό Κίεβο. Δεκάδες κατοικίες και νηπιαγωγεία επλήγησαν στη Ζαπορίζια, ενώ θύματα καταγράφηκαν και σε Σούμι, Τσερνίχιβ και χωριά γύρω από την Κριβί Ριχ, την ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Ζελένσκι.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM