Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων στην επαρχία Σουάιντα της νότιας Συρίας, όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα Δρούζοι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.260 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα, ως την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ προχθές Κυριακή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η οργάνωση εξήγησε πως συγκέντρωσε στοιχεία και για άλλους θανάτους προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.
Νεκροί είναι 505 μαχητές και 298 πολίτες που ανήκουν στην κοινότητα των Δρούζων, από τους οποίους 194 «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες» από μέλη των δυνάμεων «των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών». Στην άλλη πλευρά, σκοτώθηκαν 408 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 35 βεδουίνοι σουνίτες, συμπεριλαμβανομένων τριών αμάχων που «εκτελέστηκαν από δρούζους μαχητές», σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, που έχει έδρα το Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Παράλληλα, δεκαπέντε μέλη των δυνάμεων της de facto κυβέρνησης σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Ποιοι είναι οι Δρούζοι;
Οι Δρούζοι είναι μια κλειστή θρησκευτική κοινότητα περίπου 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.
- Συρία: Η μεγαλύτερη κοινότητα (>700.000), κυρίως στην επαρχία Σουγουέιντα.
- Ισραήλ: Περίπου 140.000 – η μόνη αραβική ομάδα που υπηρετεί υποχρεωτικά στον στρατό.
- Γκολάν: 20.000, οι περισσότεροι αυτοπροσδιορίζονται ως Σύριοι.
- Λίβανος: Περίπου 5% του πληθυσμού, με πολιτική εκπροσώπηση.
Η θρησκεία τους έχει ρίζες στο σιιτικό Ισλάμ, αλλά οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως "μουαχιντίν" (μονοθεϊστές), και πολλά από τα πιστεύω τους παραμένουν μυστικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στις 16 Ιουλίου. Παρότι αυτή κατέρρευσε, μια νέα εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιουλίου και τηρείται μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος Σαράα, πρώην διοικητής της αλ-Κάιντα και ηγέτης της Hayat Tahrir al Sham, έχει πλέον τη στήριξη Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ και Τουρκίας. Σε συνάντηση με τον Τραμπ στη Σαουδία τον Μάιο, συμφωνήθηκε η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας. Ο Σαράα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διάθεση ούτε ικανότητα για σύγκρουση με το Ισραήλ. Το καθεστώς επικεντρώνεται στην εσωτερική ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική αποστρατιωτικοποίησης των συνόρων, αλλά υπάρχει και διπλωματική κινητικότητα. Τον Μάιο, Ισραήλ και Συρία ξεκίνησαν έμμεσες συνομιλίες, τις πρώτες μετά από 17 χρόνια.