Παρά την ανακοίνωση άμεσης και «καθολικής» εκεχειρίας από την προεδρία της Συρίας, ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών και Βεδουίνων συνεχίζονται για έβδομη ημέρα στην επαρχία Σουέιντα, με περισσότερους από 900 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε μετά την αποχώρηση του στρατού λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών και την υποστήριξη της Δύσης στους Δρούζους. Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ-Σαρά κατηγόρησε «ένοπλες ομάδες της Σουέιντα» για αντίποινα κατά των Βεδουίνων, ενώ έκανε λόγο για «επικίνδυνη φάση» λόγω ισραηλινής παρέμβασης.
Το Σάββατο το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η πόλη της Σουέιντα «καθάρισε» από Βεδουίνους μαχητές, ενώ ο Σαρά δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις μειονότητες και να αποτρέψει νέες σφαγές.
Η εκεχειρία ανακοινώθηκε έπειτα από διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τόμας Μπάρακ δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει διακοπή των εχθροπραξιών και διατήρηση της ασφάλειας στη Σουέιντα από τις δυνάμεις των Δρούζων.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τη Δαμασκό να σταματήσει τις σφαγές και να μην επιτρέψει την είσοδο τζιχαντιστών στην περιοχή. Η Ε.Ε. και η Γαλλία ζήτησαν άμεση τήρηση της εκεχειρίας.
Συρία: Κατάρρευση της δημόσιας υγείας – «Τα πτώματα σαπίζουν»
Η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή είναι οξεία: δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, φάρμακα ή επικοινωνία, ενώ όλα τα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για λεηλασίες και 19 νεκρούς αμάχους από δυνάμεις του υπουργείου Άμυνας, σε «σφαγή» στη Σαχουάτ αλ-Μπαλάτα.
Χαρακτηριστικά, χειρουργός στο νοσοκομείο Σουέιντα δήλωσε: «Τα πτώματα έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά».
Παρά την εκεχειρία, οι μάχες συνεχίζονται και οι Δρούζοι δηλώνουν ότι μάχονται μαχητές που έχουν εισέλθει από άλλες περιοχές και ανήκουν σε ισλαμιστικές οργανώσεις. Ομάδες των Βεδουίνων υπόσχονται «σφαγές στα σπίτια των Δρούζων», σύμφωνα με μαρτυρίες στο AFP.
Η εξουσία του αλ-Σαρά, ο οποίος ανέλαβε μετά την πτώση του Άσαντ τον Δεκέμβριο, αμφισβητείται από μειονοτικές ομάδες, ιδιαίτερα μετά τη σφαγή 1.500 Αλαουιτών τον Μάρτιο. Πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση αποχώρησης από τη Σουέιντα θα ενθαρρύνει αιτήματα αυτονομίας από άλλες κοινότητες, απειλώντας τη συνοχή της χώρας.
Με πληροφορίες από Guardian