Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο Οβίδιο Γκουσμάν
0

Η δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη έβαλε στο αρχείο χθες Τρίτη διώξεις, κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών, σε βάρος του Οβίδιο Γκουσμάν, ενός από τους γιους του συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, αφού ο νεαρός έκλεισε συμφωνία που προβλέπει πως θα ομολογήσει την ενοχή του και δεν θα χρειαστεί δίκη, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν θεωρείτο ένας από τους τέσσερις γιους του Τσάπο, γνωστούς ως «Τσαπίτος», που ανέλαβαν να διοικήσουν φράξια του καρτέλ Σιναλόα. Υπέγραψε προχθές Δευτέρα 30ή Ιουνίου συμφωνία που αναφέρει πως θα «δηλώσει ένοχος».

Έτσι, εισαγγελείς του περιφερειακού δικαστηρίου του Μανχάταν εγκατέλειψαν χθες τη δίωξη σε βάρος του, ιδίως για συνωμοσία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με προορισμό τη χώρα και ξέπλυμα χρήματος, αφήνοντας σε δικαστήριο στο Σικάγο την ευθύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου στο Σικάγο, που ανέλαβε πλέον την υπόθεση του 35χρονου, προβλέπεται να διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία την ερχόμενη Τετάρτη 9η Ιουλίου για να επισημοποιηθεί η ομολογία της ενοχής του, με προεδρεύουσα τη δικάστρια Σάρον Τζόνσον Κόλμαν.

Η απαγγελία της ποινής θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, που δεν έχει οριστεί.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Οβίδιο και τρία από τα (τουλάχιστον 8) αδέλφια του πως ηγούνται φράξιας του καρτέλ. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε νωρίτερα φέτος τη συμμορία αυτή στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το καρτέλ Σιναλόα πως ευθύνεται για την μεγάλο μέρος της εμπορίας φαιντανύλης με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ, όπου το συγκεκριμένο συνθετικό οπιοειδές, εξαιρετικά ισχυρό, προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση σε ετήσια βάση.

Ο πατριάρχης, ο Χοακίν Γκουσμάν, συνεχίζει να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ από το 2019.

Ακόμη ένας από τους γιους του, ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο (Τέξας), μαζί με τον συνιδρυτή του καρτέλ Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 25η Ιουλίου 2024. Η κατηγορία του «Ελ Μάγιο» πως ο γιος του άλλοτε συνεταίρου του τον απήγαγε και τον παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές πυροδότησε ακήρυκτο, συνεχιζόμενο εσωτερικό πόλεμο στο καρτέλ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Διεθνή / Το Ισραήλ λέει ότι Ιρανοί πράκτορες στρατολόγησαν δεκάδες πολίτες του

Ισραηλινοί πολίτες, δελεασμένοι μέσω Telegram, κατηγορούνται για συνεργασία με Ιρανούς πράκτορες σε σχέδια σαμποτάζ, εμπρησμούς και δολοφονίες – η νέα διάσταση της «σκιώδους» σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Wall Street Journal: Το ιστορικό Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Διεθνή / Wall Street Journal: Η Λέσχη Soho House πωλείται για 1,8 δισ. δολάρια 

Η παγκόσμια λέσχη των celebrities αποχωρεί από το Χρηματιστήριο και γίνεται ξανά private, καθώς επενδυτές με επικεφαλής μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποκτήσουν τον έλεγχο 
LIFO NEWSROOM
Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Διεθνή / Τσαρλς Οπενχάιμερ: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική πυρηνική αναγέννηση»

Ογδόντα χρόνια μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας που κατασκεύασε ο παππούς του Ρόμπερτ, ο Τσαρλς Οπενχάιμερ μέσω ενός άρθρου του στο Time Magazine προσπαθεί να αναδείξει την άλλη πλευρα της πυρηνικής ενέργειας
LIFO NEWSROOM
O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM