«Συλλάβετέ με»: Ο Γκάβιν Νιούσον αψηφά τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για το Λος Άντζελες

«Συλλάβετέ με»: Ο Γκάβιν Νιούσον αψηφά τις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για το Λος Άντζελες Facebook Twitter
Γκάβιν Νιούσον / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, απάντησε με ειρωνεία στις απειλές περί σύλληψης από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, με φόντο τις κλιμακούμενες επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) στο Λος Άντζελες και τις μαζικές κινητοποιήσεις που αυτές προκαλούν.

Ο Τομ Χόμαν, πρώην επικεφαλής της ICE και νυν σύμβουλος του Τραμπ σε ζητήματα μετανάστευσης, προειδοποίησε ότι όσοι παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις επιβολής της μεταναστευτικής νομοθεσίας, ακόμη και αξιωματούχοι όπως ο Νιούσομ και η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με συλλήψεις - αν και παραδέχθηκε ότι κανένας από τους δύο δεν έχει, μέχρι στιγμής, «παραβιάσει το όριο».

«Είναι κακούργημα να αποκρύπτεις εν γνώσει σου παράτυπο μετανάστη, όπως και να εμποδίζεις τις αρχές να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους», δήλωσε ο Χόμαν.

«Θα το έκανα κι εγώ αν ήμουν ο Τομ. Νομίζω ότι είναι υπέροχο», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον Τομ Χόμαν και τα περί σύλληψης ακόμη και αξιωματούχων.

Η απάντηση Νιούσομ: «Ξέρει πού να με βρει»

Σε συνέντευξή του στο MSNBC, ο Νιούσομ απέρριψε τις απειλές ως πολιτικό θέατρο. «Είναι σκληρός τύπος. Γιατί δεν το κάνει λοιπόν; Ξέρει πού να με βρει», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι εξαντλητικές. Οπότε, Τομ, συλλάβε με. Πάμε».

Ανάλογα απαξιωτική ήταν και η τοποθέτηση της δημάρχου Μπας, η οποία χαρακτήρισε τη δήλωση Χόμαν αβάσιμη: «Δεν είχε κανένα λόγο να το πει αυτό. Δεν σκοπεύω να συγκρουστώ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ήταν ανούσια δήλωση».

Ο ίδιος ο Χόμαν, σε μεταγενέστερη εμφάνισή του στο Fox & Friends, υποβάθμισε τις δηλώσεις του, εξηγώντας ότι απλώς απάντησε υποθετικά σε ερώτηση δημοσιογράφου και δεν είχε ποτέ συζητήσεις για σύλληψη του Νιούσομ.

Μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ ο Νιούσον

Ο Γκάβιν Νιούσομ, Δημοκρατικός, δήλωσε επίσης στο MSNBC ότι σχεδιάζει να καταθέσει αγωγή σήμερα Δευτέρα κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την ακύρωση της ανάπτυξης της Εθνοφρουράς, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη πράξη, ανήθικη πράξη, αντισυνταγματική πράξη». Ο Τραμπ επικαλέστηκε μια νομική διάταξη που του επιτρέπει να κινητοποιεί μέλη των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων όταν υπάρχει «εξέγερση ή κίνδυνος εξέγερσης κατά της εξουσίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Αυτό ακριβώς ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ. Άναψε τη φωτιά και ενήργησε παράνομα για να ομοσπονδιοποιήσει την Εθνοφρουρά. Η εντολή που υπέγραψε δεν ισχύει μόνο για την Καλιφόρνια. Θα του επιτρέψει να πάει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και να κάνει το ίδιο πράγμα. Τον μηνύουμε», έγραψε ο ίδιος στο Χ.

Η παρέμβαση Τραμπ κατά του Γκάβιν Νιούσομ και το παρασκήνιο του Λευκού Οίκου

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χόμαν, εμφανίστηκε να υιοθετεί τη ρητορική της απειλής, λέγοντας ότι «οι αξιωματούχοι που εμποδίζουν την επιβολή της τάξης θα αντιμετωπίσουν δικαστές». Παρόλα αυτά, δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στο NBC News ότι δεν υπάρχει σχέδιο ή ενεργή πρόθεση σύλληψης των Νιούσομ και Μπας. Ένας εξ αυτών σημείωσε: «Όποιος παραβιάζει τον νόμο τίθεται δυνητικά υπόλογος, αλλά προς το παρόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο Νιούσομ έχει επικρίνει ανοιχτά την απόφαση του Τραμπ να αναπτύξει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω όξυνση των εντάσεων.

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο Νιούσομ ζητά την ανάκληση της ομοσπονδιοποίησης των στρατευμάτων:

«Σε δυναμικές και ρευστές καταστάσεις όπως αυτή που επικρατεί στο Λος Άντζελες, οι τοπικές και πολιτειακές αρχές είναι οι πλέον αρμόδιες να εκτιμήσουν τις ανάγκες και να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απειλή σύλληψης αιρετών αξιωματούχων από την κυβέρνηση Τραμπ δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο. Σημειωτέον, ο δήμαρχος του Νιούαρκ, Ρας Μπαράκα, είχε συλληφθεί το 2024 έξω από κέντρο κράτησης της ICE — κατηγορίες που τελικώς αποσύρθηκαν. Ωστόσο, η βουλευτής ΛαΜόνικα ΜακΆιβερ παραπέμφθηκε για παρεμπόδιση και αντίσταση κατά της αρχής, στο ίδιο περιστατικό.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες συνεχίζονται, με τον Νιούσομ να δηλώνει ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τραμπ —μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων την Παρασκευή— το θέμα της ομοσπονδιοποίησης δεν συζητήθηκε καν.

Με πληροφορίες από NBC News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM