Γάζα: Ο σπαραγμός μητέρας που μαζεύει αλεύρι από τον δρόμο

Γάζα: Ο σπαραγμός μητέρας που μαζεύει αλεύρι από τον δρόμο Facebook Twitter
Βίντεο του CNN κατέγραψε τον σπαραγμό της γυναίκας στη Γάζα
0

Μια μητέρα στη Γάζα προσπαθεί να μαζέψει με τα χέρια της αλεύρι που έχει χυθεί στον δρόμο και σπαράζει: «Μας αφήνετε να πεθαίνουμε από την πείνα».

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το CNN κατέγραψε τη γυναίκα στους δρόμους της ΧΑν Γιουνίς, στη Γάζα. 

Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν εξαιτίας του μακρόχρονου αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. Ένα σακί με αλεύρι έσπασε κατά τη διάρκεια μεταφοράς του, με αποτέλεσμα το αλεύρι να χυθεί στον δρόμο. Απελπισμένοι άνθρωποι έτρεξαν να μαζέψουν ακόμη και από το έδαφος, όσο το δυνατόν περισσότερο αλεύρι.

Μία από αυτές, η συγκεκριμένη γυναίκα, καθώς μαζεύει το αλεύρι στα ρούχα της, ξεσπά και σπαράζει: «Ο Θεός είναι ο καλύτερος κριτής, μας αφήνετε να λιμοκτονούμε, σκυλιά». 

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για επικείμενο λιμό στη Γάζα, χωρίς δραστική κλιμάκωση της βοήθειας που εισέρχεται στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ χαλαρώνει μόνο εν μέρει τον αποκλεισμό του θύλακα.

Γάζα: Τουλάχιστον 31 νεκροί στη Ράφα

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η νεοσύστατη οργάνωση GHF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και έχει αναλάβει μέρος της διανομής βοήθειας, αρνούνται πως συνέβη παρόμοιο περιστατικό.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ασαφή πηγή χρηματοδότησης, ξεκίνησε τη δράση του πρόσφατα, διανέμοντας χιλιάδες γεύματα. Ωστόσο, η παρουσία του συνοδεύτηκε από σκηνές χάους και αναφορές για θανάτους από ισραηλινά πυρά στα σημεία διανομής.

Η Πολιτική Προστασία της Γάζας δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά αμάχων το πρωί της Κυριακής, την ώρα που αυτοί προσέρχονταν σε κέντρο του GHF στη Ράφα. Το αποτέλεσμα ήταν 31 νεκροί και τουλάχιστον 176 τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η προκαταρκτική του έρευνα δεν εντόπισε καμία επίθεση κατά πολιτών. Παρόμοια θέση πήρε και εκπρόσωπος του GHF, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αναφορές «ψευδείς και κατασκευασμένες».

Ράφα: Μαρτυρίες και αντιδράσεις - «Πυρά από όλες τις πλευρές»

Αυτόπτες μάρτυρες δίνουν ωστόσο διαφορετική εικόνα. Ο 58χρονος Αμπντάλα Μπαρμπάχ ανέφερε ότι «επικράτησε χάος» όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν χρησιμοποιώντας drones και άρματα μάχης.

Η Βικτόρια Ρόουζ, Βρετανίδα χειρουργός στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, περιέγραψε σκηνές «απόλυτης σφαγής» καθώς το νοσοκομείο πλημμύριζε από τραυματίες.

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) καταγγέλλουν πως οι τραυματίες τους περιέγραψαν πως «δέχθηκαν πυρά από κάθε κατεύθυνση: από drones, ελικόπτερα, πλοία, άρματα και πεζικό». Η οργάνωση κατηγορεί το σύστημα διανομής της GHF για «ακραία αναποτελεσματικότητα» και «απανθρωπιά», υποστηρίζοντας ότι βάζει σε κίνδυνο τους ίδιους τους ανθρώπους που υποτίθεται πως προστατεύει.

Πλάνα από το Γαλλικό Πρακτορείο απεικονίζουν κατοίκους να μεταφέρουν νεκρούς σε κάρα και άλλους να κουβαλούν δέματα, μέσα σε ένα σκηνικό από ερείπια.

Διεθνής πίεση και αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα
Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται συνεχώς, με την ανθρωπιστική κρίση να έχει κλιμακωθεί δραματικά μετά τον πλήρη αποκλεισμό από το Ισραήλ τον Μάρτιο, ο οποίος άρχισε να χαλαρώνει στα τέλη Μαΐου.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA –της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ισραήλ– προειδοποίησε ότι «η διανομή βοήθειας έχει μετατραπεί σε θανάσιμη παγίδα».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξένια Κουναλάκη: «Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»

Newsroom / Ξένια Κουναλάκη: «Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την Ξένια Κουνελάκη για τη σφαγή στη Γάζα και την πολιτική του Ισραήλ, τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, αλλά και την ανησυχητική επιστροφή ενός νέου «μακαρθισμού» στη δημόσια σφαίρα των ΗΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM