Η Γάζα απειλείται και με διακοπή νερού: «Τα παιδιά συνήθισαν το θαλασσινό»

Η Γάζα απειλείται και με τη διακοπή νερού: «Τα παιδιά συνήθισαν το θαλασσινό » Facebook Twitter
Οι εκτεταμένες επιχειρήσεις του Ισραήλ επιδεινώνουν τις ήδη βεβαρυμένες παροχές νερού στη Γάζα και πολλοί πίνουν θαλασσινό νερό / Φωτ.: Getty Images
0

Κι ενώ η ισχνή βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ μετά βίας εισέρχεται στη Γάζα -ύστερα από 80 εβδομάδες αποκλεισμού της, ο θύλακας απειλείται με τη διακοπή νερού.

Η επεκτεινόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ επιδεινώνει τις ήδη βεβαρημένες συνθήκες παροχής νερού στη Γάζα, καθώς προκαλούνται νέα κύματα εκτοπισμού -και τα εργοστάσια αφαλάτωσης και υγιεινής ξεμένουν από καύσιμα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δηλώνουν, ότι χωρίς άμεσες παραδόσεις καυσίμων, είναι πιθανή η πλήρης διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Λίγες ημέρες αφότου το Ισραήλ επέβαλε τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στις αρχές Μαρτίου , έκοψε επίσης τις γραμμές ηλεκτροδότησης στις κύριες μονάδες αφαλάτωσης -ζωτικής σημασίας πηγή νερού για τους κατοίκους της Γάζας.

Ως αιτία προέβαλε, την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς έτσι ώστε να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατάει. Η βοήθεια που επέτρεψε το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα, αφορά μόνο βασικ΄ές κυρίως παιδικές τροφές και μάλιστα σε πολύ περιορισμένη, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Νετανιάχου.

Γάζα: Τα παιδιά έχουν συνηθίσει στο θαλασσινό νερό

Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει καύσιμα. Ωστόσο, κάποια ποσότητα πόσιμου νερού φορτώθηκε στα δεκάδες φορτηγά του ΟΗΕ που έχουν εισέλθει στη λωρίδα.

Γονείς δήλωσαν στο BBC, ότι κατά τη διάρκεια του 19μηνου πολέμου, τα παιδιά τους έχουν συνηθίσει να πίνουν αλμυρό νερό με τους γιατρούς να λένε ότι έχουν παρατηρήσει αύξηση των σοβαρών νεφρικών παθήσεων ως αποτέλεσμα.

«Συχνά το νερό αποδεικνύεται μισό γλυκό [φρέσκο], μισό αλμυρό», δήλωσε ο Raed al-Zaharneh, πατέρας τεσσάρων παιδιών στο Khan Younis, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, βασίζεται πλέον στο νερό που παραδίδεται με φορτηγά. «Ξέρουμε ότι είναι ακατάλληλο για πόσιμο νερό, και εξακολουθούμε να το πίνουμε. Είχαμε πόνους στο στομάχι και διάρροια, αλλά το ανεχόμαστε. Τι κάνουμε; Πρέπει να πιούμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Γάζα: «Χρειαζόμαστε καύσιμα για να έχουμε πόσιμο νερό», λέει η UNICEF

Νωρίτερα αυτό το μήνα, άρχισε να ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στη νότια Γάζα. Εκείνες τις ημέρες, επισκέφθηκε το εργοστάσιο ο Jonathan Crickx εκπροσωπώντας τη UNICEF. Ο Crickx παρατήρησε, ότι η παραγωγή στην εγκατάσταση είχε παρουσιάσει μείωση κατά 80% μετά την πρόσφατη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούσε να παράγει χιλιάδες λίτρα την ημέρα. «Το πρόβλημα είναι ότι για να παράγουμε νερό χρειαζόμαστε τώρα καύσιμα. Και στη συνέχεια πρέπει να μεταφέρουμε το νερό με φορτηγά στις διάφορες κοινότητες. Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς έχουμε όλο και λιγότερα καύσιμα, όχι μόνο για την παραγωγή του νερού αλλά και για τη λειτουργία των φορτηγών» εξηγεί.
 

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM