Η Βραζιλία ανέστειλε όλες τις εξαγωγές κρέατος πουλερικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την επίσημη γνωστοποίηση εμφάνισης γρίπης των πτηνών υψηλής μεταδοτικότητας (HPAI) σε εμπορική φάρμα στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την είδηση τη Δευτέρα, έπειτα από σχετική κοινοποίηση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).
Με την αναστολή του καθεστώτος «HPAI-free» από τη Βραζιλία, όλες οι περιοχές της χώρας καθίστανται αυτόματα μη επιλέξιμες για εξαγωγή πουλερικών και σχετικών προϊόντων προς την ΕΕ. Αυτό προβλέπεται από την ενωσιακή νομοθεσία, η οποία απαιτεί από τις τρίτες χώρες να διατηρούν απαλλαγμένο από HPAI το έδαφός τους, ώστε να είναι σε θέση να χορηγούν τα απαραίτητα κτηνιατρικά πιστοποιητικά εξαγωγών.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις βραζιλιάνικες αρχές και βασίζεται σε αυτές για να διασφαλιστεί ότι δεν εκδίδονται εξαγωγικά πιστοποιητικά προς την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Euronews.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα HPAI εντοπίστηκε σε εμπορική μονάδα στην πόλη Μοντενέγκρο, στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, στα νότια της χώρας. Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού, οι τοπικές αρχές προχώρησαν στην καταστροφή περίπου 1,7 εκατομμυρίων αυγών, δηλαδή περίπου 450 τόνων παραγόμενης τροφής, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Πολιτείας.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή βραζιλιάνικων πουλερικών (μόλις το 4,4% των εξαγωγών το 2024 κατευθύνθηκε προς την ΕΕ), η Βραζιλία παραμένει ο σημαντικότερος προμηθευτής για την ΕΕ, καλύπτοντας το 32% των συνολικών εισαγωγών πουλερικών.
Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πουλερικών παγκοσμίως, με κύριους αγοραστές την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική.
Η εμφάνιση του ιού HPAI στη Βραζιλία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι παγκόσμιες αρχές δημόσιας υγείας εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, ιδιαίτερα μετά τις εστίες στις ΗΠΑ. Εκεί, το ξέσπασμα έχει επηρεάσει τόσο πτηνοτροφικές όσο και γαλακτοπαραγωγικές μονάδες, με 67 επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα και μία καταγεγραμμένη απώλεια.
Με πληροφορίες από Euronews