Εθισμός στις οθόνες: Πώς μπορεί να προστατευθεί η ψυχική υγεία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή;

Εθισμός στις οθόνες: Πώς μπορεί να προστατευθεί η ψυχική υγεία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή; Facebook Twitter
Φωτ: Freepik
0

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την υπερβολική χρήση οθονών από παιδιά και εφήβους αναγνωρίζονται πλέον όλο και περισσότερο, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να προχωρούν στην επιβολή περιορισμών στη χρήση smartphone στα σχολεία.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: εφαρμόζονται επαρκή μέτρα στην Ευρώπη για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό;

Ο όρος «εθισμός στις οθόνες» περιγράφει τη συστηματική και καταναγκαστική χρήση συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, υπολογιστές, τηλεοράσεις και παιχνιδοκονσόλες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 22 λεπτά καθημερινά μπροστά σε οθόνες.

Η υπερβολική έκθεση στην οθόνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η υπερβολική έκθεση στην οθόνη σε ηλικίες κάτω των τριών ετών ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο εθισμός στις οθόνες μεταξύ 9 και 11 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοκτονικών τάσεων.

Σε επίπεδο ΕΕ, από το 2024 όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να συμμορφώνονται με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act), ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος.

Η Γαλλία έχει απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από το 2018, ωστόσο η απαγόρευση αυτή σπανίως εφαρμόζεται στην πράξη. Κάποιες σχολικές μονάδες έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με αυστηρότερα μέτρα.

Πώς ένα γαλλικό σχολείο αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τις οθόνες

Στο δημόσιο σχολείο Marcel Pagnol, νοτιοδυτικά της Λυών, εφαρμόζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς το λεγόμενο «ψηφιακό διάλειμμα», στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που συμμετέχουν περίπου 200 γαλλικά γυμνάσια.

Στις 7:30 το πρωί, οι μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου (11–12 ετών) αφήνουν τα κινητά τους στην είσοδο. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να τα κρατούν, αλλά όχι να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος. Ο διευθυντής του σχολείου επισημαίνει ότι η κατάσχεση των κινητών αποδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την επιβολή της απαγόρευσης.

«Η ιδέα ήταν να περιοριστεί ο εθισμός εντός του σχολικού ωραρίου όσο το δυνατόν νωρίτερα. Με τους 11χρονους, από την 1η Σεπτεμβρίου δεν έχει προκύψει ούτε ένα περιστατικό που να σχετίζεται με κινητό», δήλωσε. «Στις μεγαλύτερες τάξεις, όμως, εξακολουθούμε να έχουμε επεισόδια. Μπλέκουμε συχνά σε περίπλοκα περιστατικά με μαθητές που παρουσιάζουν σημάδια σοβαρής εξάρτησης από τις συσκευές».

Η πλειοψηφία των μαθητών φαίνεται να αποδέχεται το μέτρο. «Το σχολείο μάς κόβει λίγο από την ώρα που περνάμε στις οθόνες», είπε χαρακτηριστικά ένα 12χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με μια καθηγήτρια ισπανικών του ίδιου σχολείου, τα «ψηφιακά διαλείμματα» συμβάλλουν επίσης στη μείωση περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού, φαινόμενο που αφορά ένα στα έξι παιδιά στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ.

«Φέτος οργανώσαμε τον ετήσιο σχολικό χορό χωρίς κινητά και ήταν σαν να συνέβη κάτι μαγικό», είπε η καθηγήτρια Σοφί Αταλά. «Τα παιδιά χόρεψαν ελεύθερα, ήταν ο εαυτός τους. Δεν ανησυχούσαν για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες τους».

Την ίδια στιγμή, γονείς σε όλη την Ευρώπη αναλαμβάνουν δράση. Στη Λυών, η Μαρί-Αλίξ, μητέρα δύο παιδιών, έγραψε βιβλίο για το ζήτημα, ενώ η ομάδα που δημιούργησε στο Facebook πριν πέντε χρόνια αριθμεί σήμερα πάνω από 20.000 μέλη.

«Σε κάποιες ομιλίες που έχω δώσει σε σχολεία, παιδιά ήρθαν και μου είπαν ‘δεν μπορώ να σταματήσω’. Είναι όπως ένας αλκοολικός που ξέρει πως δεν πρέπει να πιει, αλλά πίνει έτσι κι αλλιώς», περιγράφει.

Η Ολλανδή ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων, Κιμ φαν ντερ Σπαρεντάκ, ζητά εδώ και καιρό αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες. Ως εισηγήτρια της έκθεσης για τον εθιστικό σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών, υποστηρίζει ότι η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει εντός του Digital Services Act και να απαγορεύσει τα πιο εθιστικά αλγοριθμικά μοντέλα, ιδίως εκείνα που βασίζονται σε κλικ και συνεχή αλληλεπίδραση.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να αντέχει αυτούς τους αλγόριθμους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το Euronews, η καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης των ανηλίκων με την τεχνολογία προϋποθέτει τη συμμετοχή πολλών φορέων, από τα σχολεία και τις οικογένειες μέχρι τους νομοθέτες και τις ίδιες τις εταιρείες. Το ζητούμενο είναι να τεθούν σαφείς κανόνες, αλλά και να εφαρμοστούν στην πράξη.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα / Αυτοκτονίες: 469 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2024 – Ανησυχία για τις νεαρές ηλικίες

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας επισημαίνει ότι το 12%-16% των εφήβων ηλικίας 14-19 ετών εμφανίζουν αυτοτραυματισμούς, ένα ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς ένα μέρος αυτών των νέων μπορεί μελλοντικά να οδηγηθεί στην αυτοκτονία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Διεθνή / Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ιταλία ζουν χωρίς ιθαγένεια, παρά την εκπαίδευση και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία - Το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα φέρνει τη συζήτηση στο προσκήνιο
LIFO NEWSROOM
Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Διεθνή / Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προκαλεί επιπλέον χάος και δυσλειτουργία
LIFO NEWSROOM
Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Διεθνή / Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Σύμφωνα με το Politico σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εργάσθηκαν για να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις δηλώσεις του ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση και προγραμμάτισαν για σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην φίλων
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Κλειστά θα παραμείνουν τα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων

Διεθνή / Γάζα: Κλειστά θα παραμείνουν τα κέντρα διανομής βοήθειας του GHF μετά τους πυροβολισμούς εναντίον Παλαιστινίων

Το GHF παρακάμπτει τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του και το έχουν επικρίνει για έλλειψη ουδετερότητας, κάτι που το ίδιο διαψεύδει
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Διεθνή / Σχεδόν 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Νέα ανάλυση από το Center for Strategic and International Studies αποκαλύπτει πως οι ρωσικές «απώλειες» στον πόλεμο της Ουκρανίας πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο - Οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ - Μασκ: Οι δύο φίλοι που έγιναν εχθροί - Το χρονικό της ρήξης που απειλεί τις ΗΠΑ

Το δημόσιο «διαζύγιο» δεν ήταν μόνο ένα θέαμα που μαγνήτισε τα βλέμματα, αλλά και μια εξέλιξη με πιθανές συνέπειες για την κυβέρνηση, την οποία για ένα διάστημα φάνηκε να διαχειρίζονται από κοινού οι δύο άνδρες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Τραμπ: Η δικαιοσύνη αναστέλλει την απαγόρευση εισόδου ξένων φοιτητών του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο έδειξε πως, χωρίς επέμβαση της δικαιοσύνης, διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημία προτού να έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν» οι αντίδικες πλευρές
LIFO NEWSROOM