Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να φέρει τη «χρυσή εποχή» της Αμερικής. Προς το παρόν, πάντως, φέρνει λιτότητα και προειδοποιεί τους Αμερικανούς πως μπορεί να χρειαστεί να κάνουν «περικοπές».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και στις αρχές της τρέχουσας προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε οικονομική άνθηση που θα ξεκινούσε με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο - αναβιώνοντας το Αμερικανικό Όνειρο και παράγοντας τέσσερα χρόνια απαράμιλλης ευημερίας.
«Οι μισθοί σας θα είναι υψηλότεροι, οι δρόμοι σας θα είναι ασφαλέστεροι και καθαρότεροι, οι κοινότητές σας θα είναι πλουσιότερες και το μέλλον σας ως Αμερικανός θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν ποτέ όταν εκλεγώ», δήλωσε ο Τραμπ στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση, στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. «Επειδή αυτή θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής», συνέχισε.
Η νέα ρητορική Τραμπ: Περικοπές και «φάρμακο»
Αλλά ο τόνος του Τραμπ και των βοηθών του έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προειδοποιούν για θυσίες και «μετάβαση», μέχρι να αποδώσουν οι δασμοί. Ο Τραμπ μίλησε για την ανάγκη οικονομικού «φαρμάκου», προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί ίσως χρειαστεί να μειώσουν την κατανάλωση ειδών όπως οι κούκλες και τα μολύβια και υπαινίχθηκε ότι μια βραχυπρόθεσμη ύφεση ίσως είναι αποδεκτή θυσία για την προβλεπόμενη ευημερία.
«Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο «Meet The Press» του NBC. «Νομίζω ότι θα τα πάμε φανταστικά».
Όσον αφορά τους καταναλωτές, πρόσθεσε: «Απλώς λέω ότι δεν χρειάζεται να έχουν 30 κούκλες. Μπορούν να έχουν τρεις. Δεν χρειάζεται να έχουν 250 μολύβια. Μπορούν να έχουν πέντε».
Η σύγκριση Τραμπ με το ιστορικό πολιτικό αφήγημα
Η ρητορική αυτή αποκλίνει από την παραδοσιακή αισιόδοξη γλώσσα της αμερικανικής πολιτικής. Από τον Χούβερ και τον Ρίγκαν μέχρι τον Νίξον, οι πρόεδροι υπόσχονταν ευημερία, ποτέ δεν μιλούσαν για περιορισμό.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα - ειδικά οι ψηφοφόροι που απομακρύνθηκαν από τους Δημοκρατικούς λόγω πληθωρισμού.
«Δεν νομίζω ότι θα έχει πολύ καλή απήχηση», δήλωσε ο Μαρκ Σορτ. «Όταν ο πρόεδρος κερδίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα, ενώ ζητά από τους Αμερικανούς να περιορίσουν τα παιδικά παιχνίδια, αυτό δείχνει αποσύνδεση».
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου και η οικονομική πραγματικότητα
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας. Επισημαίνουν ότι ο Τραμπ είχε προϊδεάσει για πιθανές οικονομικές προσαρμογές. Τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει: «Δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Δεν μπορώ να εγγυηθώ το αύριο».
Ωστόσο, η οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο και η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε μεταβλητότητα, ενισχύοντας τις ανησυχίες. Στις 6 Απριλίου, ο Τραμπ είπε: «Τελικά θα είμαστε η πιο κυρίαρχη οικονομικά χώρα... Αλλά μερικές φορές πρέπει να παίρνεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι».
Η αναδιατύπωση του Αμερικανικού Ονείρου από τον Τραμπ
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε: «Η πρόσβαση σε φθηνά αγαθά δεν είναι η ουσία του Αμερικανικού Ονείρου... Το Αμερικανικό Όνειρο βασίζεται στην ευημερία και την οικονομική ασφάλεια».
Στο ίδιο κλίμα, η υπουργός Γεωργίας πρότεινε στους Αμερικανούς να εκτρέφουν κότες (!) για φτηνότερα αυγά. Ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι μια ύφεση «θα άξιζε τον κόπο» για την επίτευξη του οράματος Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά είχε εξυμνήσει τη λέξη «δασμός», υποσχόμενος αναγέννηση της μεταποίησης. Όμως οι αναλυτές επισημαίνουν αντιφατικά μηνύματα από τον Λευκό Οίκο και ασαφή στόχο. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δασμοί θα έχουν μεγάλο κόστος χωρίς εγγυημένα κέρδη. «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ακούγεται στους περισσότερους Αμερικανούς να βλέπουν δισεκατομμυριούχους να τους λένε ότι πρέπει να μειώσουν το βιοτικό τους επίπεδο», δήλωσε ο Τζάρεντ Μπερνστάιν.
Ο Τραμπ ως ενορχηστρωτής της οικονομίας
Ο Τραμπ έχει εξατομικεύσει την οικονομική πολιτική, συγκρίνοντας τον εαυτό του με ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος: «Είναι ένα γιγάντιο, όμορφο κατάστημα... Είμαι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ορίζω τις τιμές», δήλωσε στο Time.
Ο Μάικλ Στράιν σημειώνει ότι το αφήγημα της αποδοχής λιγότερων υλικών αγαθών κερδίζει έδαφος σε κοινωνικά συντηρητικούς και στην άκρα αριστερά. «Αλλά δεν νομίζω ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης να τακτοποιεί την ψυχή μου», είπε. «Αυτό είναι δουλειά του καρδιναλίου που θα εκλεγεί πάπας».
Ο πρώην βουλευτής Τζάστιν Άμας έγραψε: «Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το 2010: Σταματήστε τους σοσιαλιστές! Το 2025: Μειώστε τις ανέσεις για τη δόξα του έθνους!».
Ο Μπέσεντ δήλωσε στον Τάκερ Κάρλσον ότι οι απολυμένοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν στα εργοστάσια που θα δημιουργηθούν.
Ο Μπερνστάιν σημείωσε: «Προσπαθούν να στρατολογήσουν τους ανθρώπους σε ένα σενάριο πληρωμής τώρα - κέρδους αργότερα». Και κατέληξε: «Δεν μπορείς να βρεις κανέναν που να μην πληρώνεται και να πιστέψει ότι αυτό το σενάριο θα λειτουργήσει».
Με πληροφορίες από The Washington Post